Yhä useampi ihminen menettää rahaa erehdyttyään tekemään ostoksia valeverkkokaupoissa, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.
Uuden viikkokatsauksen mukaan valeverkkokaupoista ostetuista tuotteista harva saapuu koskaan perille, tai ei tullessaan vastaa tilausta. Keskuksella on tiedossa myös tapauksia, joissa tuote on ollut väärennös tai muuten laadultaan puutteellinen.
Etenkin EU:n ulkopuolelta tilattaessa kuluttaja voi myös altistua peräti vaarallisille tuotteille. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoitti tuoreeltaan tällaisista kaupoista, koska niihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety. Ostaja kantaa vastuun mahdollisista vahingoista.
Lue lisää: Melkein kaikilla suomalaisilla on paha harhaluulo sähköturvallisuutta koskevassa asiassa
Petollisten verkkokauppojen määrä on kasvanut, mutta sellaisen tunnistaminen voi olla vaikeaa. Sivustot saattavat olla ulkoasultaan täysin tunnettujen brändien verkkosivujen kopioita. Hiljattaisen tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista ei tiedä, miten varmistaa verkko-ostosten turvallisuus.
Lue lisää: Tunnistatko petollisen verkkokaupan? Suomalaisilta masentava luku
Joskus kaupat saattavat olla olemassa vain varastaakseen kuluttajien maksukorttitiedot tai pankkitunnukset. Toisaalta myös epäilyttävä verkkokauppa ei välttämättä ole petollinen. Mikäli yhteystiedot ovat saatavilla, voi myyjään koittaa olla yhteydessä, jos jokin asia tilaamisessa arveluttaa.
Näin tunnistat vaarallisen verkkokaupan
Ole valppaana kirjoitusvirheiden varalta. Ne voivat olla myös tahallisia varsinkin verkkosivun osoitteessa. Tällä tavalla aitoon verkkokauppaan pyrkiviä harhautetaan väärälle sivustolle. Varo myös poikkeuksellisen halpoja hintoja. Ne voivat paljastaa valeverkkokaupan.
Mieti, miten päädyit sivulle. Avasitko sähköpostissa tulleen linkin tai ohjattiinko sinut sivulle jostain muualta? Huijausviesteissä käytetään nykyään yllättävän hyvää suomen kieltä, joten kieli ei aina toimi paljastavana tekijänä. Käyttämällä puolestaan mainossivustojen linkkejä voit joutua ohjatuksi huijaussivustolle.
Vältä verkkosivuille siirtymistä linkkien tai hakukoneen antamien tulosten kautta. Käytä mieluummin selaimeen tallentamaasi kirjanmerkkiä tai naputtele kaupan osoite itse selaimen osoitepalkkiin.
Tutki myös, mitä tietoja kauppa kertoo itsestään. Luotettava kauppa antaa esimerkiksi kunnolliset yhteystiedot. Yhteystietoja saatetaan tarjota myös väärissä verkkokaupoissa, mutta ne on mahdollisesti kopioitu muualta tai tekaistu kokonaan.
Mieti tarkasti, mille sivuille syötät tietojasi. Varmista vähintään, että verkkosivun osoitteessa on lukon kuva. Se tarkoittaa, että sinun ja kaupan välinen tietoliikenne on salattu urkintaa vastaan. Lukko ei kuitenkaan yksinään tarkoita, että sivusto itsessään on turvallinen. Myös väärät kaupat saattavat esittää lukon.
Shoppaile suojatuilla laitteilla. Julkisen wifi-yhteyden sijasta nettiostokset kannattaa hoitaa oman kodin suojatulla wifi- tai matkapuhelinverkkoyhteydellä. Mobiiliostoksia tehdessä kannattaa huolehtia, että uusimmat päivitykset on asennettu laitteeseen.
Luottokortilla maksaessasi älä koskaan kerro kortin tunnuslukua. Asiallinen verkkokauppa pyytää kortin numeroa, voimassaolon päättymiskuukautta, CVC-koodia ja mahdollisesti kortinhaltijan nimeä. Tunnuslukua ei koskaan.
Käytä turvallisia maksutapoja. Suosi PayPal-, luottokortti- tai vastaavia maksutapoja ja vältä suoria tilisiirtoja, jos mahdollista. Mikäli vahingossa ostat huijaussivustolta, luottokorttiyhtiö yleensä korvaa menetetyn rahasumman.
Älä koskaan lähetä korttitietoja sähköpostilla tai luovuta korttitietojasi minnekään, jos et ole ostamassa jotakin. Asiallinen kauppa pyytää näitä vasta itse ostotapahtuman yhteydessä.