Puuilon verkko­kauppa joutui ilki­vallan kohteeksi – tarjosi rivouksia ja väki­valtaa

Arveluttavat hakutermit poistettiin aamulla, mutta verkko ehti täyttyä kuvakaappauksista.

Esimerkiksi työkaluihin kohdistuvat haut tuottivat hyvin erikoisia aiheeseen liittyviä hakutermejä. Kyse oli järjestelmän manipuloinnista ulkoa käsin.

28.2. 9:44

Puuilon verkkokauppa joutui maanantain ja tiistain välisenä yönä ilkivallan kohteeksi. Verkkosivuilla hakuja tehtäessä kaupan hakukone alkoi näyttää hakuehdotuksia, joiden joukossa oli runsaasti rasistisia ja henkilöihin kohdistuvia kommentteja. Esimerkiksi haku kirves-sanalla tuotti seuraavien hakujen ehdotukseksi väkivaltafantasioita sisältäviä lauseita.

Kuvakaappaukset verkkosivuilta alkoivat levitä yön mittaan internetissä. Ilta-Sanomat sai asiasta runsaasti vihjeitä ja pystyi myös itse toistamaan osan havainnoista.

IS ei julkaise rasistisia ja henkilöön käyviä hakutermejä niiden vihantäytteisyyden vuoksi.

Puuilon toimitusjohtaja Juha Saarela kertoo puhelimessa kuvien alkaneen levitä puolen yön aikoihin ja yrityksen saaneen aamulla tiedon asiasta. Kaupan hakukoneeseen yöllä syötetyt hakutermit on nyt poistettu.

– Havaitsimme asian aamuseitsemältä ja aloitimme selvityksen kumppanimme kanssa, Puuilon tietohallintojohtaja Juha Parviainen sanoo.

Puuilolla on verkkokaupassaan käytössä oppiva tuotehaku, joka tunnistaa kirjoitusvirheet ja pitää listaa usein esiintyvistä käyttäjien syöttämistä hakusanoista.

– Jos jokin poikkeava hakusana esiintyi usein käyttäjien syötteissä, sitä aletaan automaattisesti nostaa hakuehdotuksiin. Tätä sinänsä asiakkaan hyödyksi ja oikean tuotteen löytämisen helpottamiseksi tehtyä toiminnallisuutta on nyt hyödynnetty tällä typerällä tavalla, Parviainen selittää.

Kun tieto asiasta levisi, ihmiset alkoivat syöttää verkkokauppaan omia hakujaan.

– Olemme nyt tänä aamuna poistaneet tuon älykkään haun ja palanneet vanhakantaisempaan yksinkertaiseen hakuun, Parviainen sanoo.

Ikävää, että jollain on aikaa ja energiaa tällaiseen.

Parviainen korostaa, että järjestelmään ei ole tunkeuduttu, eivätkä asiakkaiden tiedot ole vaarantuneet. Hän ei kommentoi sitä, onko ilmiö mahdollista toistaa.

Tapausta voisi luonnehtia ilkivallaksi, jossa on käytetty hyväksi tietojärjestelmän ominaisuutta. Sen voi rinnastaa yrityksen seinälle piirtelemiseen.

– Ikävää, että jollain on aikaa ja energiaa tällaiseen, Saarela sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?