Venäjä toteuttaa parhaillaan aktiivisesti informaatio-operaatioita, joilla on kolme tarkoitusperää: sabotoida Ukrainan hallituksen toimintaa, estää kansainvälistä apua Ukrainalle sekä varmistaa kotirintaman tuki sodalle, kertovat Googlen kansainvälinen kyberturvallisuustiimi Threat Analysis Group sekä tietoturvayhtiö Mandiant raportissaan (pdf).
Google kertoo toimivansa aktiivisesti Venäjän informaatio-operaatioita vastaan muun muassa rajoittamalla Venäjän television näkyvyyttä palvelussaan sekä estävänsä Venäjälle kulkevia rahavirtoja.
Google sanoi tunnistaneensa ja puuttuneensa viime vuoden aikana 1950 venäläiseen informaatio-operaatioon. Suurin osa naamioiduista operaatioista, noin 90 prosenttia, tapahtuu venäjäksi. Sen ensisijainen tarkoitus on ylläpitää kansalaisten tukea sodalle. Kun viestiä tuodaan sekä virallisia että epävirallisia kanavia pitkin, se on tehokkaampaa.
Venäjän kybertoiminta jättää jälkensä itäeurooppalaisten kyberrikollisten toimintakenttään. Valtiolliset ja rikollisryhmien kohteet sekoittuvat, ja verkossa on nähty rikollisryhmien työkaluilla tehtyjä hyökkäyksiä valtiollisia kohteita vastaan.
Google sanoo yllättyneensä siitä, ettei hyökkäyksiä länsimaiden kriittistä infrastruktuuria vastaan ole juuri nähty. Sen sijaan palvelunestohyökkäyksiä ja tietomurtoja on nähty runsaasti.
Yksi syy tähän saattaa olla, että verkkoiskut Nato-maita vastaan saattaisivat laukaista keskinäisen puolustuksen viidennen artiklan. Myös kyberiskut on tulkittavissa sotatoimiksi.
Lue lisää: Nato-pomo kertoo, mitä tapahtuisi Venäjän iskiessä sähköverkkoon
Yhtiö uskoo kyberhyökkäysten jatkuvan niin Ukrainaa kuin sitä tukevia Nato-maita vastaan. Etenkin informaatiovaikuttamisen länsimaiden suuntaan uskotaan lisääntyvän, sillä taloudelliset ja sotilaalliset avustuspaketit heikentävät merkittävästi Venäjän asemaa.
Viime joulukuussa Googlen kilpailija Microsoft ennusti omassa Ukrainan sotaa käsittelevässä raportissaan Venäjän vaikuttamisponnistelujen keskittyvän ensisijaisesti Saksaan, jossa asuu paljon venäläisiä ja jossa on paljon Venäjä-mielistä äärioikeistoa.
Tämän lisäksi Venäjä jatkaa aktiivisesti armeijansa sotatoimien tukemista verkossa. Suuret verkkohyökkäykset on nähty sotilaallisten operaatioiden aikoihin.