Huijarit kutoivat YouTubeen tuhansien videoiden huijaus­verkoston – ja sitten rahat pois!

Suomalaisen tietoturvayrityksen mielestä Google voisi tehdä enemmän kryptovaluuttahuijausten estämiseksi.

Kryptosijoittaminen voi olla houkuttelevaa, mutta riskit ovat todellisia ilman huijauksiakin.

19.2. 18:47

Suomalainen WithSecure (aiemmin F-Secure Business) löysi internetistä (pdf) tuhansia YouTube-videoita ja vääriä sovelluksia käsittävän verkoston, jossa houkutellaan ihmisiä liittymään sijoitushuijaukseen.

Kryptovaluutta Tetheriä eli USDT:tä mainostava huijaus käyttää hyväkseen rikollisia YouTube-kanavia ja -videoita, joihin lisätään automaattisesti katsojakommentteja kopioimalla ja liimaamalla. Tällä tavalla videot näyttävät keränneen kiinnostusta katsojilta, joita ei oikeasti ole olemassa.

Lue lisää: Tietomurtojen sarjassa varastettiin sotilas­teknologiaa – suomalais­yhtiö nimesi tekijän

Videot mainostavat vääriä sijoitussovelluksia, joita on tarjottu ainakin 700 verkko-osoitteessa ja luultavasti tuhansissa muissakin. Juoni on saada videoiden katsojat siirtämään rahaa olemassa olevasta kryptovaluuttalompakostaan johonkin näistä vääristä sovelluksista. Yhdessäkään tapauksessa rahojen ei nähty liikkuvan sovelluksista takaisin uhrien lompakoihin.

WithSecure panee merkille, että huijaus on kaiken kaikkiaan verrattain tökerö huonolaatuisine videoineen, joita julkaistaan eri kielillä, mutta ilman maantieteellistä lokalisaatiota. Yhtiö pitää lähestymistapaa melko opportunistisena.

– Tyypillisesti tällainen johtaa suureen määrään pieniä rahansiirtoja. Mutta määrän kasvaessa niin kasvaa myös todennäköisyys sille, että heitä onnistaa ja he löytävät jonkun, joka pystyy ja on halukas sijoittamaan isompia summia, selittää WithSecuren tutkija Andy Patel tiedotteessa.

Videoiden määrä korvaa laadun tässä huijauksessa. Esimerkki yhdestä väärästä YouTube-videosta.

Yhtiö arvioi, että koko toimintaa pyörittää noin 30 hengen porukka, joka käyttää apunaan Telegram-pikaviestipalvelua. He onnistuivat varastamaan viime vuoden jälkipuoliskolla arviolta vähän yli 100 000 dollaria noin 900 uhrilta.

– En usko, että nämä kyseiset huijaukset ovat kovinkaan tuottoisia. Huijarit ovat kuitenkin selvästi löytäneet keinon manipuloida YouTuben suosittelualgoritmeja melko yksinkertaisen menetelmän avulla, Patel sanoo.

– Sisällön moderointi on valtava haaste sosiaalisen median alustoille. Huijarit ovat kasvattaneet sisältönsä määrää kuitenkin varsin yksinkertaisin ja tunnetuin keinoin, joten alustat voisivat mielestäni tehdä enemmänkin toimenpiteitä suojatakseen ihmisiä näiltä huijauksilta.

Huijarit ovat kasvattaneet sisältönsä määrää kuitenkin varsin yksinkertaisin ja tunnetuin keinoin, joten alustat voisivat mielestäni tehdä enemmänkin toimenpiteitä suojatakseen ihmisiä näiltä huijauksilta.

Kryptohuijaukset ovat uhreilleen siitäkin pirullisia, että rahoja on erittäin vaikea saada takaisin. Poliisi totesi Suomessa taannoin, että yleensä asianomistaja menettää rahansa lopullisesti. Huijauksen ketjut voivat hajaantua eri puolille maailmaa, ja poliisin on hankala saada asiasta selkoa.

Lue lisää: Poliisia työllistävät uudenlaiset huijaukset, rahoja ei saa takaisin – ”Ihmisille syntyy jonkinlainen sokeus”

Huijauksiin voi YouTuben lisäksi törmätä yksinkertaisesti kirjoittamalla kryptovaluuttaan liittyviä hakusanoja hakukoneeseen. Yksi suomalaismies etsi tietoa haulla ”bitcoin sijoittaminen” ja päätyi menettämään 100 000 euroa erillisen kansainvälisen verkoston huijareille.

Lue lisää: Yle: Jarmo otti 100 000 euroa velkaa ja menetti kaiken bitcoin-huijareille

Yhdysvaltain kauppakomissiolle FTC:lle ilmoitettiin vuoden 2021 alusta kesäkuuhun 2022 mennessä yli miljardin dollarin edestä kryptohuijauksiin liittyviä menetyksiä. Uhreja kertyi 46 000 henkeä. FTC:n mukaan luvut edustavat vain murto-osaa todellisuudesta, koska valtava enemmistö huijauksista jää ilmoittamatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?