Ministeri Lintilän WhatsApp-tili kaapattiin – IS:n tiedot: tililtä lähetetty kuva levinnyt laajasti poliitikkojen joukossa

Elinkeinoministeri menetti tilapäisesti WhatsApp-tilinsä hallinnan.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) menetti hetkellisesti WhatsApp-tilinsä kaappaajalle.

10.2. 13:07 | Päivitetty 10.2. 14:46

ELINKEINOMINISTERI Mika Lintilän (kesk) WhatsApp-pikaviestimen tili kaapattiin torstaina alkuillasta. Asia vahvistetaan IS:lle useista lähteistä.

IS:n tietojen mukaan Lintilän WhatsApp-tililtä illalla lähetetty kuvaviesti on levinnyt laajalle joukolle poliitikkoja.

Helsingin Sanomien mukaan ministeri kertoi asiasta työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä seminaarissa perjantaina.

– Eilen illalla joku oli napannut WhatsApp-tilini. Se tuo jonkin verran haasteita tähän päivään. Sieltä oli mielenkiintoisia viestejä lähtenyt minun nimissäni. Katsotaan, mitä tapahtuu. Pientä jännitystä peliin, Lintilä sanoi puheensa alussa HS:n mukaan.

Lintilä ei halunnut kommentoida asiaa enempää IS:lle turvallisuuteen vedoten.

Lue lisää: Kansanedustaja meinasi haksahtaa WhatsApp-huijaukseen ja varoittaa muita: ”Täsmällisen uskottavasti jäljitteli lastani”

Ministeri selvitti HS:lle havahtuneensa kaappaukseen torstaina, kun hänen avustajansa tiedusteli eräästä ministerin nimissä julkaistusta viestistä. Tili on sittemmin saatu takaisin. Nyt selvitetään, oliko kyse esimerkiksi vaikuttamisyrityksestä.

Epäselväksi jäi, millaisia tilejä ministerillä WhatsAppissa on ja oliko kyseessä hänen virallinen työtilinsä vai henkilökohtainen tili. Myös se, miten tili kaapattiin tai paljonko viestejä ehdittiin lähettää, on toistaiseksi pimennossa.

Iltalehden tietojen mukaan Lintilän tililtä lähetettiin noin puoli kymmenen aikaan kuvaviesti, joka tekee pilaa pääministeri Sanna Marinin (sd) ja kansanedustaja Matias Mäkysen (sd) kustannuksella.

Kuva on muokattu versio SDP:n vaaliohjelman julkistustilaisuudesta viime lauantailta.

Kuvassa Marin pitelee muokattua kylttiä, jossa lukee ”Iloa, valoa ja Olavia” ja Mäkysen kyltissä ”Vieraissa käynti kulukorvauksiin”.

Eduskunnan tietohallintopäällikkö Ari Apilo sanoi Ilta-Sanomille, että Lintilän pyynnöstä on aloitettu puhelimen tekninen seuranta.

Apilo lisää, että vaikka puhelinlaite ja puhelinliittymä ovat eduskunnan hallinnoimia, WhatsApp-tili on henkilökohtainen.

– Lintilän henkilökohtainen WhatsApp-tili on joutunut mahdollisen hakkeroinnin kohteeksi, joten on teoriassa Lintilän käsissä, millaisiin toimiin tässä ryhdytään. En osaa sanoa, kauanko selvityksessä menee, Apilo sanoo.

Apilo muistuttaa, että eduskunnan puhelinliittymillä on sallittua käyttää WhatsAppia, vaikka tilit ovat kunkin henkilökohtaisia.

– Tämä oli taas yksi hyvä muistutus kaikille, miten tärkeää on huolehtia tietoturvasta. Sen suhteen ei voi olla liian varovainen, Apilo korostaa.

Äskettäin WhatsAppista vuoti valtava määrä käyttäjien puhelinnumeroita, joita arveltiin voitavan käyttää esimerkiksi WhatsApp-tilien kaappaamiseen.

Lue lisää: 1 381 569 suomalaisen puhelin­numerot myynnissä netissä – tieto­turva­yhtiö säikytteli ihmisiä lisää

Taannoin kävi myös ilmi, että WhatsApp-tili on mahdollista kaapata puhepostin avulla ilman että tilin omistajaa tarvitsee harhauttaa. Tämä on mahdollista, jos puhepostin pin-koodia ei ole vaihdettu.

Lue lisää: WhatsApp-tilisi voidaan kaapata nukkuessasi – näin suojaudut

WhatsApp-tilejä on varastettu myös tietojenkalastelun avulla. Tämä tapahtuu usein siten, että uhria pyydetään lähettämään kaverilta tulevaan viestiin vastauksena tekstiviestitse tullut ”arvontakoodi”, joka on tosiasiassa tilinkaappauksen mahdollistava tilin puhelinnumeron vaihtokoodi.

Lue lisää: Varo! Suomalaisten WhatsApp-tilejä kaapataan uusin keinoin – tee tämä muutos heti

Lisäksi WhatsAppissa kiertää rahan varastamiseen tähtääviä niin sanottuja hei äiti -viestejä. Messenger-pikaviesteillä puolestaan yritetään kaapata Facebook-tilejä.

Lue lisää: Varo tätä pika­viestiä – ”Johtanut lähes poikkeuksetta tilin murtoon ja menetykseen”

Lue lisää: Varo ”Hei äiti” -viestiä WhatsAppissa: Toimi näin, jos saat sellaisen

Valtiollisia hyökkäyksiä tehdään myös WhatsAppia vastaan. Yksi tunnetuimmista alan yrityksistä on israelilainen NSO, joka myy valtioille työkaluja muun muassa WhatsAppiin tunkeutumiseksi.

Lue lisää: Nyt menee rumaksi: Kaikki WhatsApp-käyttäjät vaarassa, urkkija syytti Facebookia halusta vakoilla Apple-kansaa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?