Varo! Uusi huijaus on hyvää suomea ja netti­osoite uskottava – näin hyökkäys etenee

Suomalaisiin puhelimiin lähetetään rikollista tekstiviestiä kuljetuspalvelu DHL:n nimissä.

Huijauksen verkkosivu on verrattain uskottava. Huomaa, että selain kuitenkin varoittaa yhteyden olevan turvaton.

7.2. 16:27

Huijauksia kuljetuspalvelujen tekaistujen ilmoitusten avulla tehdään jälleen Suomessa. Nyt levitettävässä tekstiviestissä väitetään DHL:n paketin toimitusyrityksen epäonnistuneen. Vastaanottajaa kehotetaan menemään viestissä annetulle verkkosivulle katuosoitteen vahvistamista varten.

Tekstiviesti väittää, että vastaanottajalle on yritetty toimittaa paketti. Ruutukaappaus.

Huijauksen suomi on hyvää ja linkin osoite verrattain uskottava. Linkin takaa paljastuu DHL:n ulkoasua läheisesti jäljittelevä huijaussivu, jossa jopa näytetään olemattoman paketin niin ikään olematon reitti kohti vastaanottajaa aikajanan avulla.

Lue lisää: IL: OP:n asiakas oli menettää 10 000 euroa – pankin viimeinen oljen­korsi pelasti

Väärä sivu esittää keksityn historian olemattoman paketin matkalle. Ruutukaappaus.

Sivulla on iso punainen nappi "Ajoita uusi toimitus". Sitä painamalla joutuu näkymään, joka ehdottaa uuden toimituksen järjestämistä. Sen väitetään maksavan 2,47 euroa.

Nyt pyydetään järjestämään uusi toimitus. Ruutukaappaus.

Turvallista maksua lupaava sivu kehottaa jatkamaan maksamaan – jälleen isolla punaisella napilla. Siitä käyttäjä pääsee lomakkeelle, joka kysyy muun muassa nimeä, puhelinnumeroa ja katuosoitetta.

Seuraavalla sivulla pyydetään vielä luottokortin kaikki tiedot ja jopa kortin pin-koodia.

Sivun ulkoasu on taitavasti tehty. maksupalveluiden logot lisäävät tuttuuden tunnetta.

Käyttäjältä kysellään jopa pankkiautomaatin pin-koodia. Ruutukaappaus.

Kun tällä sivulla painaa Seuraava-nappia, ruutu jää junnaamaan paikoilleen ja sanoo, että käyttäjä voi joutua odottamaan 1–3 minuuttia.

Tämä on keino antaa rikollisille aikaa käyttää juuri kaappaamiaan kortin tietoja ja tehdä sillä vääriä ostoksia.

Lue lisää: Jos näet tämän ilmoituksen verkko­pankissa, olet välittömässä vaarassa

Käyttäjä laitetaan odottamaan, jotta rikolliset saavat tutustua varastamiinsa tietoihin rauhassa. Ruutukaappaus.

Huijaussivusto lakkasi toimimasta iltapäivän aikana. Tämä ei kuitenkaan suojaa huijaukselta. On varsin mahdollista, että huijaus jatkuu, mutta eri verkko-osoitteessa joko välittömästi tai hieman myöhemmin.

Nyt nähty huijaussivusto on rekisteröity aivan tuoreeltaan, vain vuorokausi sitten. Rekisteröinti on tehty amerikkalaisen tunnusvälittäjän kautta ja huijaussivu sijaitsee amerikkalaisella palvelimella. Itse verkkorikolliset saattavat olla kuitenkin missä päin maailmaa hyvänsä.

Muitakin huijauksia on liikkeellä muun muassa verottajan nimissä.

Lue lisää: Varo huijausviestiä verottajan nimissä – voi johtaa erittäin ikäviin seurauksiin

Älä koskaan klikkaa tekstiviestissä tai sähköpostissa olevaa linkkiä, ellet mene täysin takuuseen lähettäjästä.

Jos epäilet vähänkään joutuneesi huijauksen uhriksi, ole heti yhteydessä pankkiin. Luottokorttirikoksissa uhrin on helpompi saada rahansa takaisin kuin verkkopankkitunnukset menettäessä.

IS:n kokoamia ohjeita verkkohuijauksia vastaan

 • Älä mene verkkopalveluun hakukoneen tai vaikkapa sähköpostiin tai tekstiviestinä tulleen verkkolinkin kautta.

 • Etsi sähköposteista tai tekstiviesteistä epäilyttäviä yksityiskohtia, kuten väärin kirjoitettuja verkkotunnuksia, kirjoitusvirheitä, vääriä päivämääriä ja muita virheellisiä tietoja.

 • Kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville ja huolehdi, että siinä ei ole kirjoitusvirheitä. Tallenna osoite selaimen kirjanmerkkeihin. Näin vältyt naputtelemasta sitä seuraavalla kerralla.

 • Jos mahdollista, käytä virallista mobiilisovellusta selaimessa toimivan verkkopalvelun sijaan. Esimerkiksi pankeilla ja Suomi.fi-palvelulla on tällaiset.

 • Pidä tunnukset omana tietonasi, äläkä syötä niitä sivustolle, jonka aitoudesta et voi varmistua.

 • Älä avaa pankin tai muun tahon nimissä lähetettyjä liitteitä, vaan varmista niiden aitous soittamalla nimetyn tahon asiakaspalveluun.

 • Jos jokin yllättävä taho pyytää sinua asentamaan laitteellesi ohjelman, älä tee niin. Käytä vain mobiililaitteesi virallista sovelluskauppaa.

 • Älä vahvista tapahtumia, joita et tunnista ja tiedä tekeväsi juuri sillä hetkellä. Lue vahvistuspyynnöt aina huolella ja kiinnitä huomiota etenkin siirrettävään rahasummaan – jos jokin ei täsmää, älä vahvista mitään.

 • Jos olet myymässä jotain, varmista maksun saapuminen tilille ennen tuotteen luovutusta. Toinen tapa on käyttää perinteistä käteistä.

 • Jos epäilet verkkopankkitunnustesi joutuneen vääriin käsiin, sulje tunnukset viipymättä soittamalla pankkiin. Tee rikosilmoitus poliisille vasta sen jälkeen. Tällä tavalla maksimoit mahdollisuutesi saada rahasi takaisin.

 • Varoita tuttujasi huijauksesta, vaikka et itse olisi joutunut uhriksi. Jos olet, on nimissäsi saatettu lähettää huijausviestejä esimerkiksi sähköpostistasi löytyville kontakteille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?