Mies osti uunin ja hämmästyi – ottaa yhteyden Venäjälle ja Kiinaan 12 kertaa tunnissa

AEG:n uunit tarkistavat nettiyhteyden toimivuuden ottamalla yhteyden jatkuvasti kolmeen hakukoneeseen. Tutkija on huolissaan.

AEG BSK798280B on toinen uuneista, jonka tutkija havaitsi ottavan yhteyttä Kiinaan ja Venäjälle 5 minuutin välein.

30.1. 11:23

Kun ostat kodinkoneen, et ehkä tule ajatelleeksi mitä kaikkea se tekee ilmeisen käyttötarkoituksensa lisäksi. Hyvän esimerkin antaa ohjelmistoasiantuntija Stephan van Rooij, joka huomasi kahden AEG-merkkisen uuninsa ottavan yhteyttä kolmeen hakukoneeseen 5 minuutin välein.

Hakukoneet ovat yhdysvaltalainen Google, kiinalainen Baidu ja venäläinen Yandex. Kyseiset uunit, AEG:n BSK798280B ja KMK768080B, käyvät näiden hakukoneiden pääsivuilla tarkistaakseen, että nettiyhteys on kunnossa.

– En todellakaan pidä siitä, että uunini ottaa yhteyttä Kiinaan ja Venäjälle vain tarkistaakseen, että sillä on internet-yhteys. Jos tämä on ainoa asia, jonka se tekee, van Rooij kirjoittaa.

AEG on ruotsalaisen Electroluxin omistama tuotemerkki. Ei ole tiedossa, tekevätkö yhtiön muut älykkäät kodinkoneet samalla tavalla. Van Rooij pitää kuitenkin ominaisuutta tarpeettomana, koska uunit pystyisivät tekemään saman ottamalla yhteyttä suoraan AEG:hen.

Asiantuntija ei ymmärrä tarvetta tarkistaa netin toimivuutta jossain olevan verkkopalvelun kautta. Mitä jos verkkosivu on sillä hetkellä alhaalla tai jos valmistaja ei jaksa pitää omia palveluitaan pystyssä paria vuotta kauempaa? Uuneilta voi kuitenkin edellyttää hyvin pitkää käyttöikää.

Van Rooij toivoo valmistajia jättämään internetin käyttämisen asiakkaan päätettäväksi. Toistaiseksi hän suosittelee AEG:n uunien omistajia kytkemään ne irti internetistä.

Asiantuntija ei saanut apua valmistajan tuesta, mutta lehdistöosastoon yhteyttä ottaminen sai keskustelun käyntiin, The Register -uutispalvelu kertoo.

Tietoturvan vaarantavat älykkäät laitteet ovat erittäin yleisiä, ja ongelmat ovat moninaisia. Laitteita voidaan yrittää jopa valjastaa osaksi rikollisia verkostoja, joilla hyökätään muihin kohteisiin. Yhden laitteen haavoittuvuus voi myös altistaa kodin muut samassa wifi-verkossa olevat laitteet hyökkäyksille.

Tilanteeseen toivotaan parannusta viimeistään elokuussa 2024, jolloin Euroopan unionissa on mahdollista poistaa tietoturvattomat laitteet väkisin markkinoilta. Toinen aloite puolestaan pyrkii takaamaan älypuhelimille entistä pidempään jatkuvat tietoturvapäivitykset.

Lue lisää: Äly­laitteiden tieto­turvassa kauan odotettu parannus – monet tuotteet voivat pian poistua kauppojen hyllyiltä

Lue lisää: EU suunnittelee isoja muutoksia puhelimiin

Tällä hetkellä suomalainen shoppailija voi tarkistaa, onko tuote saanut Liikenne- ja viestintäviraston Tietoturvamerkin. Sen saaneita laitteita on kuitenkin toistaiseksi todella vähän. Muista siis kysyä tietoturvasta myyjältä ennen ostopäätöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?