Kaverilta tuleva viesti säikäyttää – älä missään nimessä klikkaa

Kaverilta Facebook Messengerissä tulevan pikaviestin klikkaaminen johtaa huonoihin asioihin.

Facebook ei ole onnistunut kitkemään palvelustaan jo vuosia sitten nähtyjä huijauksia. Nyt ne ovat jälleen palanneet.

25.1. 19:30

Facebook Messengerissä leviää haittaohjelma- ja huijauskampanja, jossa pyritään harhauttamaan ihmisiä asentamaan haittaohjelma tai lankeamaan tilausansaan. Huijausviesti tulee Facebook-kaverilta ja siinä on klikattava linkki, ja teksti Oletko se sina tassa videossa?

Viestin tarkoitus on säikäyttää vastaanottajansa ja saada tämä klikkaamaan linkkiä.

Huijausviestissä ei ole ääkkösiä. Silti pikaisesti luettuna se saattaa harhauttaa napauttamaan linkkiä.

Linkki vie verkkosivulle, joka toimii IS Digitodayn testien mukaan eri tavoilla riippuen siitä, millä laitteella ja missä olosuhteissa sen avaa.

Verkkosivu pyrkii asentamaan VPN Express -ohjelmistoksi naamioidun haittaohjelman. Sovellus pyytää sisäänkirjautumista Facebook-tunnuksin, mikä johtaa tunnusten kaappaamiseen ja haittaohjelman levittämisen edelleen Facebook-kavereille.

Kun sivun avaa verkkoselaimen anonyymitilassa, se johdattaa tilausansaan. Tarjolla on ”Samsungin televisio kahdella eurolla”, mutta maksukorttitietojen luovuttaminen johtaa 63 euron korttiveloitukseen 14 vuorokauden välein.

Kännykällä sivu yritti ohjata käyttäjän toiseen verkko-osoitteeseen, mutta ohjaus ei toiminut ja verkkosivu ei latautunut.

Huijaus ei ole uusi, sillä sitä on nähty jo vuosia sitten ja se nostaa päätään aika ajoin. Facebook ei ole toistaiseksi kyennyt karsimaan sitä pois alustaltaan.

Toisin kuin moni muu pikaviestin. Facebook Messengerin viestintä ei ole päästä päähän salattua. Facebookilla olisi siis tekniset edellytykset suodattaa tunnistettuja huijaus- ja haittaohjelmaviestejä.

Jos epäilet klikanneesi haittaohjelmalinkkiä, toimi seuraavasti:

  • Vaihda Facebook-salasanasi.

  • Tarkista, onko Facebook-tilillesi asentunut luvattomia sovelluksia. Puhelimen Facebook-sovelluksessa tämä tapahtuu valitsemalla 3 viivan asetusvalikko oikeasta yläkulmasta > asetukset > selaa sivua alaspäin > sovellukset ja sivustot. Jos näet listassa jotain, mitä et tunnista, poista se.

  • Jos käytät Facebookia tietokoneelta, tarkista Chrome-selaimen lisäkkeiden asetukset (kirjoita osoitekenttään chrome://extensions/). Jos näet selainlaajennusten listassa jotain vierasta, poista se.

  • Varoita kavereitasi Facebook-seinälläsi.

  • Jos huomaat kaverisi levittävän haittaohjelmaa, anna hänelle nämä ohjeet.

Lue lisää: Haittaohjelma leviää pikaviestinä kaverilta – älä klikkaa, toimi näin

Videohuijauksen lisäksi Facebook-käyttäjiä uhkaa myös toinen vaara. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoitti niin ikään Facebook-kaverilta tulevasta viestistä, johon vastaaminen johtaa yleensä tilin murtoon ja menetykseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?