20 vuotta vanhasta Nokia-puhelimesta maksetaan satoja euroja – syy on karu

Nokia 1100 -puhelimen tietyt versiot ovat yhä arvossaan, mutta karusta syystä.

Nokia 1100 ilmestyi vuonna 2003.

10.1. 6:24

Lähinnä museoon kuuluvasta Nokian puhelinmallista maksetaan kovia summia vielä tänäkin päivänä, tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen kertoi Twitterissä. Kyseessä on Nokia 1100 ja nimenomaan sen Saksan Bochumin-tehtaalla vuosina 2003–2004 valmistettu RH-18-versio.

Hyppönen on nähnyt 1100-puhelimia myytävän jopa 260 euron hintaan ulkomailla. Puhelimia löytyy myös suomalaisilta kauppapaikoilta. Ainakin Tori.fi:ssä oli maanantaina kaupan 1100-puhelimen RH-18-versioita 120 ja 100 euron hintaan.

Syynä on puhelimissa oleva laiteohjelmiston haavoittuvuus. Hyppösen mukaan sen avulla on oletettavasti mahdollista ohjelmoida puhelin ottamaan vastaan toiseen puhelinnumeroon lähetettyjä tekstiviestejä. Näin olisi mahdollista kaapata esimerkiksi verkkopankkitietoja.

Ainakaan Suomessa tällainen hyökkäys pankkeja vastaan tuskin onnistuu, koska tunnistuksessa käytetään laajasti pankkien omia sovelluksia tekstiviestien sijaan.

Tekstiviestitse lähetettävät kaksivaiheisen tunnistuksen koodit ovat kuitenkin varsin yleisiä eri verkkopalveluihin kirjauduttaessa. Näillä koodeilla on tarkoitus vahvistaa käyttäjien turvallisuutta estämällä kirjautuminen pelkän salasanan avulla.

Puhelinten heikkous on ollut tiedossa pitkään. Vuonna 2009 tietoturvayhtiö Ultrascan pystyi muuntamaan Bochumissa tuotettua 1100:aa niin, että sillä saatiin haltuun pankin tekstiviestinä lähettämä kertakäyttöinen salasana. Digitoday kirjoitti asiasta tuolloin.

Lue lisää: Turvayhtiö todensi Nokia 1100 –pankkihuijauksen

Tuolloin Nokia kiisti matkapuhelinohjelmiston virheen ja huomautti, että huijaukseen tarvitaan myös uhrin sim-kortin klooni.

Lue lisää: Nokia: Väärennetyt numerot eivät ole kännykän syytä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?