Jos puhelinliittymä mykistyy yhtäkkiä, se voi olla merkki ilkeästä hyökkäyksestä

Jos puhelimesi menettää yhteyden puhelinverkkoon, voi meneillään olla katala hyökkäys.

Uhrin sim-kortti voidaan mitätöidä tietoja kalastelemalla.

8.1. 7:39

Artikkeli on julkaistu alun perin 21.8.2022. Sitä on päivitetty vastaamaan nykytilannetta.

Erilaisista verkkohuijauksista puhutaan paljon, mutta yksi rikollisuuden muoto on suurelle yleisölle verrattain vieras. Mitä jos joku vain kaappaisi puhelinliittymäsi omiin nimiinsä ja varastaisi tietosi ja rahasi?

Tällaisia hyökkäyksiä on nähty Suomessakin todistetusti ainakin yksi kappale.

Lue lisää: Pohjalaismiehen puhelin lakkasi toimimasta: Operaattori neuvoi pyyhkimään sim-korttia paitaan, samaan aikaan tililtä vietiin 37 000 euroa

Lue lisää: Huijari varasti 37 000 € tilaamalla sim-kortin pohjalais­miehen nimissä – DNA: ”Ei operaattorin virhe”

Kyseessä on sim swappingiksi kutsuttu hyökkäys, jossa uhrin puhelinliittymä kaapataan toiselle sim-kortille vanha sim-kortti mitätöimällä.

Lue lisää: Poliisi pidätti verkkorikollisten liigan – varastivat 82 miljoonaa euroa kaappaamalla uhrien puhelinnumerot

Hyökkäystä varten rikollisen tulee ensin onnistua varastamaan uhrin henkilökohtaisia tietoja, kuten henkilötunnus, puhelinnumero ja koko nimi. Se voi onnistua esimerkiksi tietoja kalastelemalla tai tietovuodon seurauksena.

Tämän jälkeen konna voi ottaa yhteyttä uhrin mobiilioperaattoriin ja tekeytyä uhriksi hänen tietojensa avulla. Rikollinen saattaa jopa astua operaattorin fyysiseen liikkeeseen hankkiakseen uuden sim-kortin uhrin tiedoilla.

Rikollinen laittaa uuden sim-kortin puhelimeensa, jolloin hänellä on laaja pääsy uhrin tietoihin.

– Se voi tarkoittaa pankkitilin tyhjentämistä tai voit joutua identiteettivarkauden uhriksi, jolloin rikollinen voisi ostaa hyödykkeitä ja palveluita internetissä sinun nimelläsi, Check Pointin maajohtaja Sampo Vehkaoja varoittaa tiedotteessa.

Se voi tarkoittaa pankkitilin tyhjentämistä tai voit joutua identiteettivarkauden uhriksi, jolloin rikollinen voisi ostaa hyödykkeitä ja palveluita internetissä sinun nimelläsi.

Vaikka moniin palveluihin pääsy edellyttää vahvistuskoodia, hyökkääjällä on pääsy mobiililiittymääsi ja siten myös mahdollisesti tekstiviestitse tulevaan koodiin.

Hallinnoimalla puhelinnumeroa murtautujan on mahdollista kaapata myös uhrin sovelluksia, käyttäjätilejä ja salasanoja.

Puhelimen käyttäjän tulee harjoittaa normaalia varovaisuutta saapuneita viestejä lukiessaan ja verkkosivuilla käydessään. Kiinnitä huomiota esimerkiksi viestien huonoon kielioppiin tai omituisiin verkko-osoitteisiin.

Jos pahin kuitenkin tapahtuu, siitä näkyy uhrille selvä merkki: liittymän täydellinen pimeneminen. Kysymys ei siis ole pelkästä nettiyhteyden menettämisestä. Tällaisessa tilanteessa puhelin ei pysyvästi pysty enää tekemään tai ottamaan vastaan puheluita tai tekstiviestejä.

Syitä yhteyden menettämiseen voi olla muitakin, mutta Check Point kehottaa pelaamaan varman päälle.

– Jos näin tapahtuu, sinun on oltava yhteydessä viranomaisiin ja mobiilioperaattoriisi, jotta he voivat kytkeä sim-kortin pois käytöstä ja aloittaa prosessin tietojesi palauttamiseksi, yhtiö neuvoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?