Tunnista vaaran merkit Black Fridayna – 6 signaalia, joiden edessä kannattaa pysähtyä

Turvallisuus on aina valttia verkossa ja etenkin nyt Black Friday -tarjouksia metsästettäessä.

Black Fridayn ohella myös Cyber Monday -ostospäivä saa kuluttajia liikkeelle.

24.11. 5:54

Rikolliset tietävät hyvin, mitkä asiat maailmassa ihmisiä kulloinkin kiinnostavat. Ja nyt sellainen asia on Black Friday -alepäivä tai -viikko yhdessä niitä seuraavan Cyber Mondayn kanssa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus kehottaa pysähtymään hetkeksi ostoksia tehtäessä.

Alennusmyynnit houkuttelevat paljon väkeä. Siksi myös rikolliset ovat niistä kiinnostuneita. Pysähdy hetkeksi ennen ostopäätöksen tekemistä ja mieti, onko kaikki sitä miltä vaikuttaa.

Viranomainen antoi Facebookissa vinkkejä turvallisempaan shoppailuun. IS Digitoday täydentää vinkkejä Danske Bankin antamilla suosituksilla.

  • Ole valppaana kirjoitusvirheiden varalta. Ne voivat olla myös tahallisia varsinkin verkkosivun osoitteessa. Tällä tavalla aitoon verkkokauppaan pyrkiviä harhautetaan väärälle sivustolle. Varo myös poikkeuksellisen halpoja hintoja. Ne voivat paljastaa valeverkkokaupan. Tietoturvayhtiö Check Point korosti äskettäin, että liian hyviltä vaikuttavat tarjoukset ovat käytännössä aina juuri sitä.

Lue lisää: Suomalaiset saattavat pettyä Black Fridayna: ”Hyvin optimistinen odotus”

  • Mieti, miten päädyit sivulle. Avasitko sähköpostissa tulleen linkin tai ohjattiinko sinut sivulle jostain muualta? Vältä verkkosivuille siirtymistä linkkien tai hakukoneen antamien tulosten kautta. Käytä mieluummin selaimeen tallentamaasi kirjanmerkkiä tai naputtele kaupan osoite itse selaimen osoitepalkkiin.

  • Tutki myös, mitä tietoja kauppa kertoo itsestään. Luotettava kauppa antaa esimerkiksi kunnolliset yhteystiedot. Yhteystietoja saatetaan tarjota myös väärissä verkkokaupoissa, mutta ne on mahdollisesti kopioitu muualta tai tekaistu kokonaan.

  • Mieti tarkasti, mille sivuille syötät tietojasi. Varmista vähintään, että verkkosivun osoitteessa on lukon kuva. Se tarkoittaa, että sinun ja kaupan välinen tietoliikenne on salattu urkintaa vastaan. Lukko ei kuitenkaan yksinään tarkoita, että sivusto itsessään on turvallinen. Myös väärät kaupat saattavat esittää lukon.

  • Luottokortilla maksaessasi älä koskaan kerro kortin tunnuslukua. Asiallinen verkkokauppa pyytää kortin numeroa, voimassaolon päättymiskuukautta, CVC-koodia ja mahdollisesti kortinhaltijan nimeä. Tunnuslukua ei koskaan.

  • Älä koskaan lähetä korttitietoja sähköpostilla tai luovuta korttitietojasi minnekään, jos et ole ostamassa jotakin. Asiallinen kauppa pyytää näitä vasta itse ostotapahtuman yhteydessä.

Alennukset eivät myöskään aina ole sitä, miltä ne näyttävät. Tunnetutkin kaupat saattavat syyllistyä esimerkiksi hintojen pumppaukseen. Se tarkoittaa tuotteen hinnan nostamista keinotekoisesti ennen tarjouspäiviä, jotta alennus saadaan näyttämään isolta.

Lue lisää: Luvut julki: Netti­kauppojen ”alennus­päivän” todellisuus oli karu

Suomessa on myös viime vuosina yleistynyt käytäntö, jossa myyjät peruvat sopimuksia lainvastaisesti vedoten tuotteen loppumiseen tai virheelliseen varastosaldoon. Kuluttaja-asiamies antoi verkkokaupoille huomautuksen asiasta lokakuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?