Varoitus Ukrainasta: Tässä Venäjän seuraava kohde

Venäjän suunnitelmiin kuuluu hyökätä Ukrainan energiantuotantoon ja -jakeluun sekä kyberhyökkäyksin että tavanomaisin asein, sanoo Ukrainan sotilastiedustelu. Kohteita voi olla myös muissa maissa.

Sähkölinjoja Valko-Venäjän ja Liettuan rajalla. Ukrainalaisten mukaan venäläishakkerit voivat iskeä myös kohteisiin Baltian maissa.

4.10.2022 11:26

Venäjän suunnitelmiin kuuluu toteuttaa mittava kyberisku Ukrainan kriittistä infrastruktuuria, erityisesti energianjakelua vastaan. Lähestyvä talvi ja energiantuotanto ovat kohteita paitsi Ukrainassa, myös sen läheisissä liittolaismaissa Puolassa ja Baltian maissa. Kohteet myös muissa maissa voivat tulla kysymykseen, sanoo Ukrainan sotilastiedustelu.

– Tämä liittyy Moskovan yrityksiin murtaa Euroopan maiden halu seistä Ukrainan tukena. Samaan aikaa Venäjä yrittää parantaa asemiaan maasodassa meneillään olevalla osittaisella liikekannallepanolla, tietoturvayhtiö Nixun uhkatiedustelu kertoo blogissa.

Näkemyksen on jakanut myös sotatieteiden tohtori ja työelämäprofessori Jarmo Limnéll, jonka mukaan Vladimir Putin luottaa energia-aseen tehon lisääntymiseen talven lähestyessä. Myös hän pitää laajempia kyberiskuja Euroopan energiasektoria vastaan mahdollisena.

Kyberhyökkäyksiä voitaisiin tukea tavanomaisilla sotilaallisilla iskuilla, jotka kohdistetaan Ukrainan energiantuotantoa ja -jakelua vastaan, kertoi sotilastiedustelu SC Magazinen mukaan. Sähkönpuutteen uskottaisiin hidastavan myös Ukrainan armeijan etenemistä.

Lisäksi Venäjän hallituksen hakkerit todennäköisesti laajentavat palvelunestohyökkäyksiä Puolaa ja Baltian maita vastaan. ”Digitaalisia liikenneruuhkia” luovat palvelunestohyökkäykset eivät ole luonteeltaan tuhoavia, mutta ne voivat vaikeuttaa merkittävästi digitaalisten palveluiden käyttöä.

Liettuassa nähtiin mittavia palvelunestohyökkäyksiä, kun maa alkoi rajoittaa tavaraliikennettä Kaliningradin ja siitä erillään olevan emämaan välissä kesäkuussa.

Lue lisää: ”Kyberspetznaz” hyökkää Liettuaan – laajoja kosto­iskuja verkossa

Lue lisää: Liettua sanoo joutuneensa voimakkaan kyber­hyökkäyksen kohteeksi

Venäjä on yrittänyt iskeä Ukrainan energiantuotantoa vastaan useita kertoja. Ensimmäinen kerta nähtiin joulukuussa 2015, jolloin Venäjä onnistui katkaisemaan sähköt sadolta ukrainalaisilta Ivano-Frankivskin alueella useaksi tunniksi.

Venäjä teki toisen Ukrainassa sähköjä katkaisseen iskun vuonna 2016.

Yksi vakavimmista yrityksistä nähtiin tämän vuoden huhtikuussa, jolloin Ukraina torjui yhdessä Microsoftin ja tietoturvayhtiö Esetin kanssa energiayhtiö Oblenergoa vastaan suunnitellun kehittyneen hyökkäykseen.

Lue lisää: Ukrainalaisviranomaiset: Venäjä yritti katkaista maasta sähköt massiivisella kyberiskulla

Nimellä Industroyer2 tunnettu kyberase oli räätälöity lähettämään ohjauskomentoja korkeajänniteverkon syöttöasemiin, jotka oli kartoitettu ja yksilöity etukäteen. Sen oli määrä aktivoitua tuhoamalla sekä Windows-työasemia että sähköverkon laitteita. Se olisi aktivoituessaan saattanut työntekijät hengenvaaraan.

Energiaiskujen takana uskotaan olevan GRU:n eli Venäjän sotilastiedustelun kyberoperaatioyksikkö 74455, joka tunnetaan länsimaissa nimellä Sandworm. Sen uskotaan edustavan Venäjän kyberkykyjen terävintä kärkeä. Ukraina on kuitenkin oppinut varsin taitavaksi Venäjän iskujen torjujaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?