Kanne: Facebook ohitti iPhonen suojaukset, pystyi kaappaamaan sala­sanoja

Meta kiistää väitteet, että se olisi vakoillut käyttäjiään iPhoneissa.

Metan väitetään tunkeutuneen Applen käyttäjäsuojan alle.

23.9. 13:44

Meta eli entinen Facebook haastettiin oikeuteen Yhdysvalloissa. Kahden käyttäjän mukaan Meta kiersi Applen rakentaman suojauksen kerätäkseen iPhone-käyttäjien henkilökohtaisia tietoja. Asiasta kirjoittaa Bloomberg, jonka mukaan toinen vastaava kanne pantiin alulle viime viikolla.

Kaksikon toiveena on käynnistää ryhmäkanne Metaa vastaan. Kysymys on Applen viime vuonna julkaisemasta iOS-käyttöjärjestelmän päivityksestä, joka pakotti muun muassa Facebookin pyytämään lupaa käyttäjien seuraamiseen.

Lue lisää: Kohuttu iPhone-päivitys on nyt ladattavissa – tämän kaiken se muuttaa

Kanteen mukaan Meta kiersi Applen suojauksen Facebook-sovellukseen upotetulla selaimella. Sillä tarkoitetaan sovelluksen osaksi rakennettua, laitteen normaalista oletusselaimesta erillistä selainta.

Tutkija Felix Krause toi äskettäin esille potentiaalisia tietoturvaongelmia tällaisissa sovellusten sisäisissä selaimissa. Krausen mukaan Metan omistama Instagram antaa Metan nähdä käyttäjän kaiken toiminnan jokaista napin, linkin, kuvan ja muun elementin painallusta myöten teoriassa jopa salasanojen keräämiseksi.

Lue lisää: TikTokin härski tiedon­keruu ei ole ainoa tapaus – näin estät sovelluksia urkkimasta verkon käyttöäsi

Hän sanoi, että havainnot pätevät enemmän tai vähemmän myös Facebook- ja Messenger-sovelluksiin. Samalla Krause huomautti, ettei tällainen toiminta automaattisesti tarkoita esimerkiksi luottokorttinumeroiden tai salasanojen urkkimista.

Meta kiistää kanteen väitteet. Yhtiön mukaan ne ovat vailla perustaa ja sovelluksen sisäinen selain on suunniteltu kunnioittamaan käyttäjän tietosuojavalintoja.

Applen pakottama lupakysely on voinut koitua Metalle kalliiksi. Meta itse väittää menettävänsä sen takia noin 10 miljardia euroa mainostuloja tänä vuonna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?