Facebook haastettiin oikeuteen – keräsi luvatta hurjan määrän potilas­tietoja

Facebook-emoyhtiö Metan seurantatyökalu kerää tietoja, joihin sillä ei kahden Yhdysvalloissa jätetyn ryhmäkanteen mukaan ole oikeutta.

Niin kutsuttu Facebook-pikseli on erittäin yleinen seurantatyökalu.

3.8. 15:04

Facebookin emoyhtiö Meta Platforms sekä Yhdysvaltain suuret sairaalat loukkasivat yksityisyydensuojaa käyttämällä seurantatyökalua, joka lähettää terveystietoja Facebookille, väittävät kaksi Kaliforniassa jätettyä kannetta yhtiötä vastaan. Asiasta kertoo The Verge.

Kanteiden ydin piilee niin kutsutussa seurantapikselissä. Kyseessä on mainostajan verkkosivulle asennettu, yhden kuvapisteen eli pikselin kokoinen näkymätön kuva, joka lähtökohtaisesti kerää analytiikkaa Facebookin ja Instagramin mainoksista.

Sitä voidaan kuitenkin käyttää myös muunlaiseen seurantaan. The Markupin kesäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain 100 parhaasta sairaalasta 33 käytti pikseliä sivuillaan.

Työkalun avulla lähetettiin erinäisiä potilastietoja suoraan Facebookille. Seitsemällä sairaaloista seurantatyökalu oli asennettu jopa salasanasuojatuille potilaiden asiointisivuille.

Yhdessä kanteista eräs potilas väittää, että hänen asioituaan Facebookin pikseliä käyttävän sairaalan sivuilla hän sai eteensä mainoksia, joissa tarjottiin lääkitystä hänen polvi- ja sydänongelmiinsa. Kyseinen sairaala on nimetty kanteessa yhdeksi vastaajista.

Toinen kanne väittää, että Facebookille on lähetetty tietoja ainakin 664 terveyspalveluiden tarjoajan toimesta.

Yhdysvaltain laki kieltää yksiselitteisesti potilastietojen lähettämisen eteenpäin ilman potilaan erillistä suostumusta. Meta väittää vaativansa pikseliä käyttäviä tahoja hankkimaan oikeudet tietojen jakamiseen ennen, kuin tiedot lähetetään Facebookille ja että yhtiö poistaisi terveystietojen kaltaiset arkaluontoiset tiedot joukosta.

Kanteen mukaan Meta kuitenkin tietoisesti jättää noudattamatta tätä omaa linjaustaan ja laittaa pikselin terveyspalveluiden tarjoajien sivuille, vaikka yhtiö tietää, että se keräisi potilastietoja.

Kanteet vaativat vielä tuomarin hyväksynnän ryhmäkanteiksi ennen etenemistään. Mikäli ne kuitenkin etenevät ja tuomioistuin linjaa asiassa asianomistajien hyväksi, Meta saattaa joutua mittavien korvausten maksumieheksi pikselin erittäin laajasta käytöstä johtuen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?