Venäläishakkerit ottivat nyt kohteekseen Norjan – tällainen on Killnet

Iskun tekijäksi ilmoittautui venäläinen hakkeriryhmä Killnet, joka iski aiemmin tällä viikolla Liettuaan.

Iskun tekijäksi ilmoittautui venäläinen hakkeriryhmä Killnet.

30.6. 11:23

Venäläinen hakkeriryhmä teki keskiviikkona laajan iskun Norjaan. Palvelunestohyökkäys kaatoi maan pankkien tunnistautumispalvelu BankID:n sekä Arbeitstilsynetin eli työturvallisuusviraston verkkosivut.

Hyökkäyksen kohteeksi joutuivat myös julkishallinnon palveluportaali Altinn, Norjan poliisi sekä norjalaiset lehdet VG, Aftenposten ja Stavanger Aftenblad.

Tekijäksi ilmoittautui venäläinen hakkeriryhmä Killnet, joka on tiettävästi usean Ukrainan sotaan liittyvän kyberhyökkäyksen takana. Viestipalvelu Telegramissa ryhmä uhkaili Naton norjalaista pääsihteeriä Jens Stoltenbergiä.

– Tämä piru joutuu vastuuseen jokaisen venäläisen sotilaan hengestä. Ja sama koskee hänen perhettään, lastenlapsiaan ja tukijoitaan, ryhmä uhosi aiemmassa viestissään.

Ryhmä sanoo iskun olevan kosto siitä, että Norja on estänyt elintarvikkeiden kuljetuksen venäläisille kaivosmiehille Huippuvuorille. Venäjä on myös virallisesti syyttänyt Norjaa Huippuvuoria koskevan kansainvälisen sopimuksen rikkomisesta.

Killnet iski alkuviikosta Liettuaa vastaan, koska Liettua on estänyt pakotteiden alaisten tuotteiden junakuljetukset Kaliningradiin. Viime viikolla Liettuaan iski myös itseään Kyberspetsnaziksi kutsuva kollektiivi.

Ryhmien välistä yhteyttä ei voida suoranaisesti varmentaa, mutta monessa tapauksessa vastaavien ryhmittymien jäsenistöistä löytyy päällekkäisyyksiä. Molemmat kollektiivit ovat tunnustautuneet Kremlin tukijoiksi ja Naton vihollisiksi.

Lue lisää: ”Kyberspetznaz” hyökkää Liettuaan – laajoja kosto­iskuja verkossa

Tietoturvayhtiö Check Pointin tutkimusjohtaja Itay Cohenin mukaan Killnet on hyökkäsi viime kuussa myös Italiaa ja Puolaa vastaan. Ryhmää on johtohahmo venäläismielisten hakkereiden joukossa, joten se usein määrittää aatemaailmansa jakavien ryhmien kohteet.

– Ryhmittymä väittää hallitsevansa yli 4,5 miljoonan laitteen botnettiä. Jos tämä pitää paikkaansa, olisi kyseessä yksi maailman suurimmista aktiivisista bottiverkoista, Cohen sanoo tiedotteessa.

Killnetin aiempiin iskuihin kuuluu kyberhyökkäys Euroviisuihin, joissa se uhkasi estävänsä Ukrainan voiton tekemällä äänestyssivustolle palvelunestohyökkäyksiä ja lisäämällä ääniä jollekin toiselle maalle. Poliisi onnistui estämään hyökkäykset.

Lue lisää: Reuters: Venäläinen hakkeri­ryhmä yritti estää Ukrainan viisuvoiton

Killnetin tiedetään hyökänneen aiemmin myös kohteisiin ainakin Romaniassa, Moldovassa, Tshekissä ja Italiassa.

Killnet on verrattain tuote organisaatio. Sen viestinnässä käytetty Telegram-kanava on luotu helmikuussa Venäjän täysmittaisen hyökkäyksen alkaisen aikoihin.

Sotilaalliset hakkeriorganisaatiot harvoin pitävät suurta ääntä iskuistaan, riippumat hakkeriryhmät tekevät useasti näin. Monessa tapauksessa ilmoitusten pelote- ja propaganda-arvo on suurempaa kuin hyökkäysten todellinen vaikutus.

Dagbladetin mukaan Norjan pääministeri Jonas Gahr Störe kertoi lehdistölle keskiviikkoiltapäivänä, että tilanne on hallinnassa. Störe tuomitsi iskun, mutta totesi samalla, ettei siitä ole toistaiseksi aiheutunut vakavia seurauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?