Suomalaisten toimissa Venäjää vastaan on huolestuttavia piirteitä – Mikko Hyppönen: ”Miksi kukaan tekisi tällaista?”

Mikko Hyppösen mukaan verkossa on saatettu nähdä provokaatioita, jotka oikeuttaisivat myöhemmät Venäjän toimet Suomea vastaan.

Samaan aikaan, kun Venäjän ja Ukrainan välinen sota raivoaa Ukrainan maaperällä, myös verkossa taistellaan. Venäjän hyökkäys on saanut monet valjastamaan tietokonetaitonsa Ukrainan hyväksi. Joukossa on niin ukrainalaisia kuin ihmisiä ympäri maailman.

Tietoturvayhtiö WithSecuren tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen ja Aalto-yliopiston työelämäprofessori Jarmo Limnéll keskustelivat Ukrainan kybersodasta tiistaina Aalto-yliopiston järjestämässä tilaisuudessa.

Voit katsoa koko Mikko Hyppösen ja Jarmo Limnéllin keskustelun jutun alussa olevalta videolta.

Hyppönen sanoo tietävänsä useita suomalaisia, jotka osallistuvat Venäjän vastaisiin verkko-operaatioihin.

– He käyttävät taitojaan Ukrainan puolesta ja ovat päättäneet rikkoa lakia. Tähän ei voi ketään kannustaa. Toki sitä voi ymmärtää, vaikka se rikkookin lakia, Hyppönen sanoo.

Hän muistuttaa kuitenkin, että suomalainen verkkohyökkääjä ei ole samassa asemassa kuin ukrainalainen. Siinä, missä Ukraina on sotaa käyvä maa ja sen siviileilläkin on juridinen oikeus tappaa venäläissotilaita, Suomi ei ole sodan osapuoli. Ukrainalainen verkkohyökkääjä ei riko lakia, suomalainen rikkoo Suomen rikoslakia.

Rikosoikeudellisen vastuun lisäksi kyseeseen voi tulla henkilökohtainen vastuu, sillä Venäjä on uhannut panna hakkerit vastuuseen teoistaan.

Lue lisää: Venäjältä uhkaus hakkereille: ”Tunnistetaan ja kantavat vastuun teoistaan”

Hyppönen kertoi keskustelleensa hiljattain ukrainalaisen it-yrityksen toimitusjohtajan kanssa. Yhtiöllä on työntekijöitä noin 200. Johtaja osasi nimetä näistä heti noin 20, jotka osallistuvat Venäjän-vastaisiin operaatioihin vapaa-ajallaan. Todellinen luku lienee vielä suurempi.

Hyppönen yllättyi ensin kuultuaan, että näistä 20:sta 19 on naisia.

– Totta kai. Miehet ovat rintamalla, hän lisäsi.

He ovat päivisin töissä ja illalla sodassa.

– He ovat päivisin töissä ja illalla sodassa. Siellä se on laillista, eikä siinä ole mitään väärää.

Hyppönen varoittaa myös verkon informaatio-operaatioista. Twitterissä on ainakin yksi suomalaistili, joka uhoaa tekevänsä iskuja venäläisjärjestelmiä vastaan ja tunkeutuneensa muun muassa sotilasjärjestelmiin ja aiheuttaneensa tuhoa siellä.

Tämä herättää kysymyksen siitä, voisiko kyseessä olla Venäjän tulevia toimia oikeuttava informaatio-operaatio, ”Mainilan twiitit”, kuten Hyppönen asian ilmaisee.

Kyseessä viittaus Mainilan laukauksiin, jotka olivat Neuvostoliiton järjestämä provokaatio talvisodan oikeuttamiseksi. Maa tulitti tykistöllään omia sotilaitaan ja väitti sitä suomalaisten tekosiksi.

– Miksi kukaan kertoisi tällaista? Onko kyse siitä, että joku siviili hölmöyksissään voi tehdä näin vai onko kyse venäläisestä operaatiosta? Kysymys on huolestuttavasta asiasta, Hyppönen toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?