Venäläiselle tietoturvayhtiölle syötetään katkeraa kalkkia – Kasperskylle tuplaisku

Kaspersky joutui mustalle listalle Yhdysvalloissa ja ulos tärkeästä palkkio-ohjelmasta haavoittuvuuksien raportoimiseksi.

Kasperskyn piste Barcelonan MWC-messuilla helmikuussa.

29.3.2022 19:15

Yhdysvallat on laittanut venäläisen tietoturvayhtiö Kaspersky Labin mustalle listalle. Ars Technican mukaan Kaspersky laitettiin samalle Federal Communications Commission -viranomaisen listalle, jolle viime vuonna päätyivät kiinalaisyhtiöt Huawei ja ZTE.

FCC:n mukaan Kasperskyn tietoturvatuotteet muodostavat Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle riskin, jota ei voi hyväksyä. Listalle joutuminen tarkoittaa, että yritys ei voi saada rahaa FCC:n Universal Service Fund -rahastosta, josta vuosittain jaetaan 8 miljardia dollaria maaseudun tietoliikennepalvelujen, vähävaraisten kuluttajien ja muun muassa koulujen ja sairaaloiden tukemiseen.

Kasperskyn kanssa listalle lisättiin myös kiinalaisoperaattorit China Mobile ja China Telecom.

Jo vuonna 2017 Yhdysvallat kielsi Kasperskyn tuotteiden käyttämisen maan hallinnossa.

Lue lisää: Trump kielsi venäläisen tietoturvaohjelman käytön lailla

Kaspersky sanoo olevansa pettynyt FCC:n päätökseen. Sen mukaan päätös kieltää tiettyjen tietoliikennettä koskevien liittovaltion tukien käyttämisen Kasperskyn tuotteiden ja palvelujen ostamiseen.

– Tämä päätös ei perustu mihinkään Kasperskyn tuotteiden tekniseen arviointiin – jollaisia yhtiö jatkuvasti peräänkuuluttaa – vaan on sen sijaan tehty poliittisin perustein, Kaspersky toteaa.

Yhtiö antoi vastaavan lausunnon, kun Saksan tietoturvaviranomainen BSI varoitti venäläisyhtiön tuotteista aiemmin maaliskuussa. BSI kehotti korvaamaan Kasperskyn muiden tietoturvayhtiöiden tuotteilla.

Lue lisää: Saksa varoittaa suositusta virus­tutkasta – ”Vaarassa ovat kaikki käyttäjät”

Tuolloin Kaspersky painotti olevansa yksityinen yritys, jolla ei ole mitään siteitä Venäjän tai minkään muunkaan maan hallitukseen. Yhtiö mainitsi myös siirtäneensä tietojenkäsittelyyn liittyvän infrastruktuurinsa Sveitsiin vuonna 2018.

Lue lisää: Vakava varoitus suositusta virustutkasta – venäläis­yhtiö puolustautuu ja käyttää kiellettyä sanaa

Kasperskya kohtasi toinenkin vahinko, kun laillisesti toimivien eli valkohattuisten hakkerien palkkio-ohjelmia isännöivä HackerOne potki yhtiön ulos. HackerOne selitti verkkosivuillaan pakotteisiin viitaten, että Venäjällä, Valko-Venäjällä ja tietyillä alueilla Ukrainassa sijaitsevien asiakkaiden ohjelmat on jäädytetty.

HackerOne-yritys toimii hakkerien ja palkkio-ohjelmia tarjoavien organisaatioiden solmukohtana ja edesauttaa hyvää hakkerointia. HackerOnen toimitusjohtaja on suomalainen teknologiapioneeri Mårten Mickos.

Kasperskyn Twitterissä julkaiseman lausunnon mukaan HackerOnen päätös uhkaa globaalia tietoturvaa, eikä sitä voida hyväksyä. Kaspersky ei hyväksy pakotteita selitykseksi, koska yhtiö ei oman kertomansa mukaan ole lainkaan pakotteiden kohteena.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?