Suomalaisia jo pitkään kiusanneet internetin kauppapaikkojen huijarit ovat nyt entistäkin aktiivisempia, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin alainen Kyberturvallisuuskeskus kertoi keskiviikkona. Viranomaiselle ilmoitettujen huijausyritysten määrät ovat kaksinkertaistuneet joulukuun jälkeen.
Rikollinen lähestyy esimerkiksi Tori.fin tai Facebook Marketplacen myyjää usein WhatsApp-viestillä kysellen tuotteen kunnosta. Sitten hän tarjoutuu ostamaan tuotteen kuriiripalvelun avulla. Tämän pyynnön tulisi kertoa myyjälle, että kaikki ei välttämättä ole kunnossa.
Lue lisää: Tori.fissä kaksi kieroa huijausta – varo tällaisia yhteydenottoja
Konna lähettää myyjälle linkin kuriiripalvelun verkkosivulle, joka todellisuudessa on tarkoitettu tietojen varastamiseen. Myyjälle uskotellaan, että hänen tulee syöttää sivulle luottokorttinsa tiedot, jotta ostaja voi maksaa tuotteen. Älä yksinkertaisesti suostu kuriiripalvelun käyttöön etenkään, jos ostaja ei ole tuttu.
Huijari lähestyy myyjää usein WhatsApp-viestillä. Suomen kieli ei ole aina täydellistä, mutta hyvääkin kielioppia on nähty.
Kyberturvallisuuskeskukseen on ilmoitettu huijausyrityksiä ainakin Postin, Postnordin ja UPS:n nimissä. Tekaistulla kuriirisivulla on yleensä nappula, jossa lukee ”Saa rahat” tai ”Vastaanota rahaa”. Tarkka sanamuoto voi vaihdella.
Nappia painaessa aukeaa näkymä, johon pyydetään syöttämään luottokortin tiedot maksun siirtämistä varten. Tietojen syöttämisen jälkeen uskotellaan, että kuriiri lähtisi noutamaan tilausta. Todellisuudessa, kun maksutiedot on annettu, ne ovat rikollisten käytössä. Kuriiria ei ole olemassakaan, eikä myynnissä ollutta tavaraa tulla hakemaan.
– Ole valppaana ja kyseenalaista, miksi ostaminen pitää tehdä kuriiripalvelun kautta, Kyberturvallisuuskeskus neuvoo.
Huijarien verkkosivut voivat näyttää hyvin vakuuttavilta. Vasemmassa esimerkissä verkkosivun osoite ei ole oikea Posti.fi, vaan se alkaa Posti-fi.
IS Digitoday kertoi tammikuussa Tori.fi-huijausten kehittyneen uskottavuudeltaan sellaiselle tasolle, että tavallisten ihmisten voi olla vaikea erottaa niitä aidoista kaupantekoyrityksistä.
Lue lisää: Näin Tori.fin myyjiä huijataan – tämä WhatsApp-viesti on myrkkyä
Yhteydenotto tapahtuu hyvällä suomen kielellä, ja WhatsApp-profiili voi myös olla päällisin puolin suomalainen.
IS:n näkemässä tapauksessa huijari oli kiinnostunut hevosen jalustimista ja sanoi veljensä työskentelevän ”PostiFI-toimituspalvelussa”. Huijari halusi maksaa jalustimet mielellään sen kautta. Huijaukseen kytkeytyi erittäin uskottava verkkosivu, jossa näkyi myyntiartikkelin nimi samanlaisena kuin Tori.fissä.