Väite Ukrainasta: Venäjä irtoaa internetistä minä päivänä tahansa

Ukraina käy kiihkeää informaatiosotaa Venäjää vastaan. Hakkereita ohjaavan ukrainalaistahon mukaan Venäjä voi katkaista nettiyhteydet milloin vain.

3.3.2022 14:15

Ukraina uskoo Venäjän irrottautuvan internetistä minä päivänä tahansa. Väitteen esitti ”Ukrainan IT-armeijan” Telegram-kanavan ylläpito. Kanava on Ukrainan isännöimä maan ympärille kerääntyneen hakkeriyhteisön ensisijainen tiedotuskanava, joten kommenttia voi pitää ainakin jossain määrin virallisena.

– Ystävät, on nähtävissä että Venäjä sammuttaa internetin tulevina päivinä. Tämä voi tapahtua minä päivänä hyvänsä, ylläpito kirjoittaa.

Venäjällä saattaa olla kyvykkyys tähän, sillä se on valmistautunut internetistä irrottautumiseen jo pidempään. Maa harjoitteli operaatiota vuonna 2019.

Lue lisää: Venäjä tekee hurjan testin – irtautuu internetistä

Lue lisää: Venäjä teki tänään testejä: Tavoitteena selvittää, voisiko maa irtautua kansainvälisestä internetistä.

Verkosta irtautuminen ei ole teknisesti helppo toimenpide. Internet on suunniteltu ”iskunkestäväksi” siten, että jos bitit eivät löydä tietään määränpäähänsä lyhintä tietä, ne etsivät toisen reitin.

”Ukrainan IT-armeija” sanoo Venäjän sammuttavan maan internetin pian.

On myös olemassa kevyempi vaihtoehto, jossa internetin jakelu kansalaisille lopetetaan Venäjän sisällä, vaikka maa pysyy teknisesti yhä internetissä kiinni.

Jos Venäjä toteuttaa toimenpiteen, tiedonvälitys maahan muuttuu erittäin vaikeaksi. Nyt aktivistit ovat vieneet maahan tietoa ohi virallisten kanavien juurikin internetiä käyttäen. Tietoa Ukrainan sodasta on levitetty muun muassa Googlen ravintola-arvioissa sekä venäläisiä uutissivustoja hakkeroimalla.

Lue lisää: Netissä keksittiin ovela tapa ujuttaa tietoa sodasta Venäjälle

Lue lisää: Venäläisille sivustoille hyökätään – uutis­toimisto Tass julkaisi hätäisen oloisen viestin

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen huomauttaa, että kyse voi olla joko todenperäisestä väitteestä tai ukrainalaisten kannustuksesta saadakseen hakkerinsa työskentelemään ripeämmin. Hän ei osaa sanoa, miten menestyksekkäitä venäläisten aiemmat kokeet verkosta irrottautumiseksi ovat olleet.

– Vaikka Venäjä tekisi tämän, kaikesta yhteisestä [infrastruktuurista] se ei kuitenkaan pystyisi irrottautumaan. Lisäksi he häviäisivät paljon, kun kaikki ulkomaiset palvelut lakkaisivat toimimasta, Hyppönen sanoo.

He häviäisivät paljon, kun kaikki ulkomaiset palvelut lakkaisivat toimimasta.

Suomen internetin toimintaan Venäjän katoaminen ei juuri vaikuttaisi, sillä hyvin harvat verkkopalvelut toimitetaan Venäjältä käsin. Jos Kiina tekisi saman, vaikutukset olisivat massiiviset, sillä esimerkiksi nettiin kytkettyjen laitteiden ohjauspalvelimet sijaitsevat usein Kiinassa.

”Ukrainan IT-armeijan” Telegram-kanavaa käytetään ensisijaisesti venäläiskohteiden maalittamiseen. Siellä annettujen ohjeiden perusteella on hyökätty muun muassa venäläisten verkkosivujen varmenteita myöntävien tahojen ja palvelunestohyökkäyksiä torjuvien palvelujen kimppuun.

Eilen kanavalle jaettiin videota, jota kehotettiin jaettavaksi Pietarin metron informaatiotauluille. Ei ole tiedossa, onko operaatio onnistunut.

Nyt kanavalla sanotaan kyberiskuja suunnattavan Venäjän taloudelliseen infrastruktuuriin ja tiedon levittämiseen. Kanavalla on julkaistu hetki sitten kansainväliseen levitykseen tarkoitettuja kuvapareja ukrainalaiskaupungeista väitetysti ennen sotaa ja sen jälkeen. Kuvien todenperäisyyttä on vaikea tarkistaa.

Hyppönen uskoo tiedon levittämisellä olevan kohtuulliset mahdollisuudet onnistua, sillä Ukrainassa on paljon osaamista esimerkiksi hakukoneoptimoinnissa.

– Jos heillä on budjettia, he varmasti saisivat viestinsä Venäjän kansan silmien eteen. Ainakin kunnes Venäjän viranomaiset jotenkin puuttuvat verkkomainontaan ja hakukoneisiin, Hyppönen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?