Uutistoimisto Tass hakkeroitu: ”Tämä ei ole meidän sotamme, pysäytetään se!”

Sivut oli varustettu kehotuksella nousta Putinia vastaan ja Anonymouksen logolla.

Tassin murretut sivut sanovat 5300 venäläisen sotilaan kuolleen sodassa. Väite perustuu Ukrainan ilmoittamiin lukuihin.

28.2.2022 13:53 | Päivitetty 28.2.2022 14:52

Venäjän valtiollisen tietotoimisto Tassin verkkosivut on hakkeroitu. Maanantaina iltapäivällä Tassin verkkosivuille ilmestyi teksti, jossa yllytetään ihmisiä kääntymään presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Hyvät kansalaiset. Kutsumme teidät lopettamaan tämän hulluuden. Älkää lähettäkö poikianne ja miehiänne sotaan. Putin pakottaa meidät valehtelemaan ja vaarantaa meidät kaikki. Meidät eristettiin maailmasta, öljyn ja kaasun ostaminen on lopetettu. Muutaman vuoden päästä elämme kuten Pohjois-Koreassa. Mitä varten? Jotta Putin pääsisi oppikirjoihin? Tämä ei ole meidän sotamme, pysäytetään se! Tämä ilmoitus poistetaan, ja jotkut meistä irtisanotaan ja jopa vangitaan. Mutta me emme voi enää sietää tätä. - Venäjän huolestuneet journalistit.

Tekstin alla oli kuva, jossa viitattiin Ukrainan väitteeseen venäläisten kaatuneiden määrästä:

5300 kaatunutta venäläistä sotilasta Ukrainassa neljässä päivässä. Enemmän kuin ensimmäisessä Tshetshenian sodassa 1994–1996.

Ensimmäinen Tshetshenian sota oli Venäjällä hyvin epäsuosittu maan heikon sotamenestyksen myötä.

Hetkellisesti tass.ru-verkko-osoite ohjasi myös Youtube-videoon, jonka otsikko on Putinin pelottavat tappiot. Videolla on uutisen kirjoitushetkellä runsaat miljoona katselukertaa.

– Ukrainalaiset vastustavat Putinin hyökkääjiä jo kolmatta päivää. Ukrainalaisten sitkeys ilahduttaa koko maailmaa, videolla puhuva juontaja sanoo.

– Kremlissä tuskin odotettiin, että joukot otettaisiin vastaan kukkasten kanssa, mutta tällaiseen he eivät olleen varautuneet.

Videon mukaan venäläismedioissa salataan armeijan menetyksiä. Videolla on paljon pysäyttävää kuvamateriaalia, jonka väitetään olevan tuoretta kuvaa Ukrainasta. Jono tuhottuja ajoneuvoja, joiden väitetään olevan Venäjän armeijan kalustoa. Panssarivaunuja ja laukauksia. Väitettyjä haastatteluja kiovalaisten asukkaiden kanssa.

Video julkistaa, miten ukrainalaiset ovat valmiita puolustamaan omia kaupunkejaan. Samalla näytetään polttopulloja sekä ihmisiä pystyttämässä tiesulkuja.

Moni videolla esitetystä väitteestä on vahvistettuja uutisia, kuten Saksan lupaukset aseista ja EU:n asettama lentokielto.

Pian sivut alkoivat antaa virheilmoitusta siitä, että ne eivät ole saatavilla.

Tassin murretut sivut oli varustettu hakkerikollektiivi Anonymouksen logolla. Anonymous julisti Venäjälle kybersodan viime torstaina maan hyökättyä täysimittaisesti Ukrainaan.

Anonymous sanoo aikaisemmin kaataneensa muun muassa televisiokanava RT:n sivut ja olevansa myös vastuussa niin Kremliin, Venäjän puolustusministeriöön kuin monelle muullekin hallinnon sivulle kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Näissä on kyse kuitenkin palvelunestohyökkäyksistä, eli ei itse järjestelmiin tunkeutumisesta. Tassin tapauksessa sivujen sisältöä oli päästy muuttamaan.

Juttua on päivitetty lisätiedoilla klo 14.26 ja korjattu venäjänkielistä käännöstä kello 14.52.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?