Pohjois-Korean internet on ollut suurissa vaikeuksissa parin viime viikon aikana, Wired-lehti kertoo. Maan lähes jokainen verkkosivusto on ollut jo useamman kerran alhaalla, kiitos yhdysvaltalaisen nimimerkkiä P4x käyttävän hakkerin. Hän kertoo motiivikseen sen, että Pohjois-Korea yritti hakkeroida hänet vuosi sitten.
Hakkeri sanoo löytäneensä useita tunnettuja, mutta paikkaamatta jätettyjä haavoittuvuuksia Pohjois-Korean järjestelmistä. Hän muun muassa tunnisti todella vanhoja versioita Apache-palvelinohjelmistosta ja mainitsi toisena esimerkkinä palvelinsofta NginX:n haavoittuvuuden. Hyökkäys ei ole estänyt pääsyä ulkomaiseen internetiin Pohjois-Koreasta käsin.
Ei ole sanottua, että hakkerin operaatiolla on suurtakaan vaikutusta Pohjois-Korean hallintoon. Maan internet ei ole kummoinenkaan kokonaisuus. Vuonna 2016 paljastui, että koko maassa toimii vain alle 30 verkkosivustoa. Nykyisinkin niitä on vain hyppysellinen.
Lue lisää: Nöyryytys Pohjois-Korealle: Tällainen on suljetun maan internet
Lisäksi varsinaiseen internetiin on pääsy vain harvalla ja valitulla pohjoiskorealaisella. Kaikki muut elävät maan sisäisen intranetin varassa, jos heillä ylipäätään on pääsyä nettiin ollenkaan. Suuri osa Pohjois-Korean kansasta elää köyhyydessä.
Wiredin mukaan P4x saattaa hyökkäyksellään sotkea Yhdysvaltain hallinnon mahdollisia omia hyökkäysoperaatioita. Hakkeri myöntää luultavasti rikkovansa hakkerointilakeja, mutta vakuuttaa omatuntonsa olevan puhdas. Toiset huomauttavat, että Pohjois-Korean hyökkäykset toteutetaan suurelta osin Kiinasta käsin, joten siinä mielessä P4x saattaa kohdistaa vihansa väärään suuntaan.
Pohjois-Korean käyttämien hakkereiden arki ei vaikuta kovin ruusuiselta. Loikkarit kertoivat kokemuksistaan vuonna 2018, ja yksi heistä mainitsi työskennelleensä Kiinassa isossa talossa pilvenpiirtäjien keskellä kymmenien muiden miesten kanssa. Hakkereiden oli pakko saavuttaa tavoitteensa, joka oli ennen kaikkea tuottaa rahaa Pohjois-Korealle keinolla millä hyvänsä.
Lue lisää: Loikkarit paljastavat: Tällaista on Pohjois-Korean eliittihakkerien työ
Työssä epäonnistuminen saattoi tarkoittaa kotiin lähettämistä. Jos hakkeri pimitti rahoja itselleen tai ei osoittanut riittävää uskollisuutta Pohjois-Korean hallinnolle, seurauksena saattoi olla lisäksi passitus pakkotyöhön tehtaalle tai maatilalle.
Kiinan tosin väitettiin iskeneen hakkeriyksiköitä vastaan Pohjois-Korealle asetettujen pakotteiden vuoksi, ja Pohjois-Korean arvioitiin siirtäneen hakkerointiaan muihin maihin.