”Kyberpartisaanit” iskivät Venäjän joukkojen­kuljetuksia vastaan

Valkovenäläinen hakkeriryhmä vaatii poliittisten vankien vapauttamista ja venäläisiä joukkoja pois Valko-Venäjältä.

Valko-Venäjän rautatieyhtiöön kohdistuneen kyberiskun tarkoitus on hankaloittaa venäläisten joukkojen liikkeitä.

25.1. 10:16

Itsestään Kyberpartisaanit-nimeä (Кибер-Партизаны) käyttävä hakkeriryhmä sanoo iskeneensä maanantaina Valko-Venäjän rautateiden tietojärjestelmiin tarkoituksenaan lamauttaa Venäjän joukkojen sotilaskuljetukset.

Valko-Venäjällä ja Venäjällä on meneillään yhteiset sotaharjoitukset. Harjoituksia on pidetty Ukrainan painostamisena ja mahdollisen myös Valko-Venäjän suunnalta toteutettavan hyökkäyksen valmisteluna.

Lue lisää: Venäjä on ilmoittanut useista sota­harjoituksista – tästä on kyse, sanovat suomalais­asian­tuntijat

Ryhmä kertoi toiminnastaan Twitterissä sekä Telegramissa (venäjäksi).

Ryhmä kutsuu Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukashenkaa ”terroristiksi”, hänen hallitustaan ”juntaksi” ja venäläisiä sotilaita ”miehitysjoukoiksi”.

Kyberpartisaanien julkaisemassa kuvassa asiakasjärjestelmä antaa virheilmoituksen, kun siihen yrittää luoda uutta käyttäjää.

Kyberpartisaanit jakoivat Telegramissa operaatiostaan kuvia. Tietoturvasivusto Bleeping Computerin mukaan niistä kävi ilmi, että Kyberpartisaaneilla oli pääsy rautatieyhtiön sisäverkkoon sekä varmuuskopiointipalvelimen ja toimialuepalvelimen äärelle.

Hakkerit sanovat toteuttaneensa iskun järjestelmän salaavalla kiristysohjelmalla. Ryhmä sanoo lamauttaneensa suurimman osan Valko-Venäjän rautatieyhtiö BelZhD:n palvelimista, työasemista ja tietokannoista. Ryhmä väittää myös tuhonneensa tietokantojen varmuuskopiot.

Hakkerien julkaisemassa kuvassa väitetään olevan kyseessä rautatieyhtiön varmuuskopiointipalvelin.

Hakkerit sanovat jättäneensä automaatio- ja turvajärjestelmät rauhaan onnettomuuksien estämiseksi.

Hakkeriryhmä julkaisi vaatimuksensa venäläisessä pikaviestimessä Telegramissa.

Kyberpartisaanit sanovat luovuttavansa salausavaimet Valko-Venäjälle, jos ryhmän vaatimuksiin suostutaan. Vaatimukset ovat 50 sairaalahoitoa vaativan poliittisen vangin vapauttaminen sekä Venäjän joukkojensiirtojen lopettaminen Valko-Venäjällä.

Hakkeriryhmä käyttää operaatiosta nimeä Пекло (Peklo) eli helvetti tai inferno. Ryhmä sanoo aloittaneensa hyökkäykset 17. marraskuuta ja edenneensä nyt operaation neljänteen vaiheeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?