Saksan viranomaiset tutkivat Xiaomin puhelimen – yhtiö iloitsi tuloksesta

Kiinalaisvalmistaja läpäisi Saksan tietoturvaviranomaisen turvallisuustarkastuksen.

Saksan viranomaiset eivät löytäneet Xiaomin Mi 10T -puhelimesta samoja asioita kuin liettualaiset.

14.1.2022 15:41

Kiinalainen puhelinvalmistaja Xiaomi kertoo saaneensa puhtaat paperit Saksan tietoturvaviranomaisen BSI:n (Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik) tekemässä auditoinnissa eli ohjelmiston turvallisuustarkistuksessa.

Liettuan puolustusministeriö kertoi syyskuussa löytäneensä Xiaomi Mi 11 Ultra -puhelimista ”sensuurilistan”, joka osaa tunnistaa ja estää termejä kuten ”vapaa Tiibet”, tai ”demokratialiike”. Toiminnon sanottiin olevan kytketty EU:ssa pois päältä, mutta raportin mukaan se voitaisiin kytkeä päälle etänä koska vain.

Xiaomi kiisti löydöksen tuoreeltaan.

Lue lisää: Liettua teki hätkähdyttävän löydön kiinalaisista puhelimista – suosittelee kansalaisiaan lopettamaan käytön

Lue lisää: Liettua löysi kiinalais­puhelimeen piilotetun ”sensuuri­listan” ja suositteli kansalaisia lopettamaan käytön – kaikki eivät usko väitettä

Xiaomi kertoo nyt saaneensa 13.1. Saksan turvallisuusviranomaiselta tiedon Xiaomin älypuhelimille Saksassa tehdystä auditoinnista. Xiaomin mukaan BSI totesi raportissaan, ettei viranomainen havainnut todisteita jatkotoimenpiteitä vaativista tietoturvapoikkeuksista. Auditoinnissa todettiin erikseen, ettei alkuperäisen raportin mukaisia tuloksia löydetty.

– Xiaomi on tyytyväinen BSI:n eilen julkaisemiin selvityksen tuloksiin, jotka vahvistavat sitoutumisemme läpinäkyvyyteen, vastuullisuuteen, sekä siihen, kuinka asiakkaidemme yksityisyys ja turvallisuus on prioriteettimme. Tämä todistaa, että noudatamme jokaista EU:n ja paikallisen tason lakia koskien yksityisyydensuojaa ja turvallisuutta, samoin kuin jokaista EU-standardia laitteita koskien. Käymme aktiivista keskustelua käyttäjien, lainsäätäjien, sekä BSI:n kaltaisten muiden tahojen kanssa pystyäksemme jatkuvasti kehittymään, kertoo Xiaomin nimetön edustaja yhtiön tiedotteessa.

Tiedossa ei ole, tutkivatko Liettuan ja Saksan viranomaiset saman ohjelmistoversion. Päivityksillä käyttöjärjestelmän ominaisuuksia on mahdollista muuttaa.

Liettuan puolustusministeriö tutki myös Huawein ja OnePlussan puhelimen. Huaweista löytyi tietoturva-aukko, mutta OnePlus sai puhtaat paperit.

Xiaomia on kritisoitu siitä, ettei se anna lupauksia tietoturvapäivityksistä kaikille laitteilleen. Vaikka sen huippupuhelimelle luvataan 4 vuoden päivitykset, valmistajan tänä vuonna julkaistua tablettitietokonetta lupaus ei koske.

Lue lisää: Kohu ei horjuttanut puhelin­jättiä – tällaisia aikeita Xiaomilla on Suomessa

– Emme toki sano ettemme niitä päivitä. Lupauksia on kuitenkin vaikea antaa ilman tietoa seuraavien Android-versioiden vaatimuksista, yhtiön edustaja sanoi lokakuussa Ilta-Sanomat Digitodaylle..

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?