Yhden asetuksen muuttaminen estää tehokkaasti Facebook-huijauksia - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Muuta tämä asetus Facebookissa – estä huijareita käyttämästä nimeäsi

Facebook-huijauksia vastaan voi taistella muuttamalla yhden asetuksen.

Miksi jättäisit oman nimesi vapaasti rikollisten käyttöön?

1.10. 7:02

Ei. Antti Herlin ei vieläkään lupaa sinulle äkkirikastumista Facebookissa. Eikä niin tee vaikkapa Sanna Marin, Matti Rönkä tai Sipe Santapukki.

Facebookissa vuosien ajan kiertäneet huijaukset käyttävät julkisuudesta tuttuja ihmisiä keulakuvanaan. Ne johtavat yleensä väärennetyille uutissivuille, joiden on tarkoitus on houkutella ihmiset virtuaalivaluutoilla käytäväksi kaupaksi naamioituun petokseen.

Lue lisää: Sanna Marin vedettiin bitcoin-huijauksen kasvoiksi – näin vedätys toimii

Lue lisää: Nettihuijarit kauppaavat kryptovaluuttaa Matti Röngän ja Antti Herlinin nimissä

Lue lisää: Sipe Santapukki joutui nettihuijauksen keulakuvaksi: ”Kyllähän tuo vit***aa”

Voit omalta osaltasi estää näitä julkkishuijauksia ja monia muita Facebook-vedätyksiä muuttamalla yhden Facebookin asetuksen.

Eri julkkisten nimissä tehtävä huijaus toistuu Facebookissa vuodesta toiseen, eikä palvelu poista niitä lukuisista ilmoituksista huolimatta. Kuvakaappaus Facebook-sovelluksesta.

Mene selaimessa valikkopolkuun Asetukset ja yksityisyys > Asetukset > Profiili ja merkitseminen > Tarkistettava. Puhelinsovelluksessa polku on asetusvalikko oikeassa yläkulmassa oleva asetusvalikko > Asetukset ja yksityisyys > Asetukset > Profiili ja merkitseminen > Tarkistettava.

Oletuksena asetus on pois päältä. Kun tämän asetuksen laittaa päälle, sinua ei voi ”tägätä” eli merkitä toisen Facebook-käyttäjän julkaisuun tietämättäsi. Tällöin saat tarkistaa sinut mainitsevat julkaisut ennen kuin ne näkyvät profiilissasi.

Tämä pieni muutos tekee paljon. Ilman tägäyksiä huijausviestin näkisivät vain haittaohjelman uhriksi joutuneen Facebook-käyttäjän kaverit, koska huijaus on vain hänen seinällään. Mutta kun toinen käyttäjä tägätään, huijaus tulee näkyviin myös hänen seinälleen ja hänen kavereilleen ja niin edelleen.

Lue myös: Laajan nettihuijauksen alkuperä selvisi – HS: Jenkkifirman ympärille rakentui verkosto, josta soitellaan Suomeen

Vinkin jakoi tietokirjailija Petteri Järvinen Twitterissä. Tällä hetkellä liikkeellä on jälleen huijaus Koneen pääomistajan Antti Herlinin nimissä. Huijaus väittää hänen paljastavan, kuinka suomalaiset voivat saada lisää kuukausituloja.

Moni Facebook-huijaus toimii siten, että tilin kaverilistasta tägätään sata nimeä huijauspäivitykseen sen näkyvyyden lisäämiseksi. Näin tehtiin myös Herlin-huijauksen yhteydessä. Lisäksi näillä kaapatuilla nimillä mainostetaan huijausta.

Huijarit levittävät käyttäjien nimissä viestiä, jonka mukaan neuvo kuukausitulojen kasvattamiseksi todella toimii, ja että sillä tavalla on voinut saada muutamassa päivässä tuhansia euroja.

Lue lisää: Varo! Suomalaiset jakavat kieroa huijausta Face­bookissa – hairahduksen hinta 67 €/kk

Järvinen on saanut tarpeekseen Facebookin toimettomuudesta. Hän sanoo tehneensä Herlin-huijauksesta ilmoituksen yli 15 kertaa ilman tulosta. Hän ehdottaa tehokeinoksi Facebookin haastamista oikeuteen. Näin tapahtui jo vuonna 2019 Alankomaissa, missä oikeus määräsi Facebookin lopettamaan julkkisten nimissä tehtävät kryptovaluuttahuijaukset.

TechCrunch-uutispalvelun silloisen artikkelin mukaan kyse oli paikallisen julkisuuden henkilön John de Molin nostamasta kanteesta. Oikeuden mukaan Facebook voidaan velvoittaa käyttämään suodatinteknologiaa tunnettujen ihmisten kuvia käyttävien kryptomainosten estämiseksi ennaltaehkäisevästi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?