Yle: Tori.fissä kiero huijaus – puhelin­numero myynti-ilmoituksessa voi johtaa ikävyyksiin

Huijauksen jäljet näyttävät vievän Venäjälle, Yle kertoo.

Tori.fi on erittäin suosittu kauppapaikka. Siksi myös huijarit yrittävät hyödyntää sitä.

Tori.fi-kauppasivustolla myynti-ilmoituksiin puhelinnumeronsa laittaneita palvelun käyttäjiä huijataan luovuttamaan maksukorttinsa tiedot kalastelusivuille. Viranomaiset saavat ilmoituksia huijauksista viikoittain, ja monet suomalaiset ovat menettäneet maksutietonsa huijareille, kertoo Yle.

Huijareiden yhteydenotot voivat tapahtua WhatsAppilla. Tyypillisessä huijauksessa petollinen ostaja antaa jossain vaiheessa viestintää linkin ”postin toimituksen vahvistamista” varten. Linkki vie luottokorttitietoja pyytävälle sivulle, joita on toteutettu muun muassa Postin tai Postnordin nimissä. Samanlaisia huijausyrityksiä on tehty myös Oikotiellä, Huuto.netissä ja Facebook Marketplacessa.

Mittavat kalasteluyritykset alkoivat alkuvuodesta. IS Digitoday kirjoitti huijauksesta helmikuussa. Tällöin huijarit käyttivät Tori.shop-sivustoa, jolle oli syötettävä pankkitunnukset ”maksun vastaanottamiseksi”.

Toisessa alkuvuodesta nähdyssä huijauksessa ostaja yritti maksaa olemattomalla Toripay-maksutavalla, ja pyysi maksun palautusta myyjän kieltäydyttyä maksutavasta.

Lue lisää: Tori.fissä kaksi kieroa huijausta – varo tällaisia yhteydenottoja

Ylen mukaan nyt nähtävän, aiemmista kehitetyn huijauksen jäljet johtavat mitä ilmeisimmin Venäjälle. Eräs petollinen ostaja, ”Anneli Koskinen”, ei ole oikea ihminen, sillä hänen osoitteensa kuuluu hotelli Kittilälle ja profiilikuva on peräisin Venäjällä julkaistusta työpaikkailmoituksesta.

Tori.fi antaa huijauksia vastaan kolme suojautumiskeinoa:

  • Maksukorttitietoja ei pitäisi koskaan luovuttaa tuntemattomille verkkosivuille.

  • Tori.fillä ei ole omaa maksupalvelua, joten väitteet sellaisen käyttämisestä ovat valheellisia. Tori.fi ei myöskään koskaan kysy käyttäjien maksutietoja.

  • Kaikki viestittely kaupankäynnistä tulisi käydä Tori.fin omassa viestijärjestelmässä, jolloin siitä jää kirjalliset todisteet. Tämä auttaa estämään vilpilliset yhteydenotot ja päästää huijarien jäljille.

Aiemmin syksyllä nähtiin niin ikään WhatsAppilla toteutettua huijausta, jossa vuokranantajilta kalasteltiin maksukorttitietoja hieman samankaltaisella tavalla. Siinä pyydettiin rahoja takaisin ”peruuntuneen vuokrasopimuksen ennakkomaksusta”.

Lue lisää: ”Lähetin sinulle ennakko­maksun” – huijari iski vuokraus­palstalle ja teki WhatsAppin valtista aseen

Lue lisää: Varo! Suomalaisten WhatsApp-tilejä kaapataan uusin keinoin – tee tämä muutos heti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?