Näin toimii Omakanta-huijaus - KRP varoittaa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

KRP varoittaa ovelasta Omakanta-huijauksesta – toimi näin suojautuaksesi

Poliisi kehottaa noudattamaan varovaisuutta pankkitunnuksilla sähköiseen palveluun kirjauduttaessa.

Omakanta-palvelun kautta pääsee tarkastelemaan omia terveystietojaan.

23.9.2021 21:15 | Päivitetty 23.9.2021 22:13

Verkkoon on ilmestynyt Omakanta-terveystietopalvelua muistuttavia valesivustoja, joiden avulla yritetään kalastella pankkitunnuksia, keskusrikospoliisi (KRP) kertoo Twitterissä.

Huijaussivustot saattavat KRP:n mukaan näkyä hakukoneen tuloksissa oikeaa Omakanta-sivustoa ylempänä. Poliisi kehottaa varovaisuuteen kirjauduttaessa pankkitunnuksilla sähköiseen palveluun.

KRP:n kyberrikosten torjuntakeskus ohjeistaa ihmisiä olemaan kirjautumatta sähköisiin palveluihin saatujen linkkien tai hakukoneiden hakutulosten kautta.

Palveluiden oikeat osoitteet kannattaa lisätä selaimen suosikkeihin, ja ilmiöstä on hyvä muistuttaa myös läheisiä. Oikea Omakannan osoite on kanta.fi/omakanta.

Myös Kanta-palvelut varoittaa liikkeellä olevasta huijauksesta.

– Tietoturvasyistä arkaluonteisia tietoja, kuten henkilötunnusta, ei pidä koskaan lähettää sähköpostitse. Kanta-palvelut tai Kela ei koskaan kysy niitä sähköpostilla tai tekstiviestillä, tiedote muistuttaa.

Mikäli on jo vahingossa päätynyt epäilyttävälle sivustolle tai saanut kirjautumista pyytävän tekstiviestin, kehottaa Kanta-palvelut toimimaan seuraavasti:

1. Älä vastaa viestiin tai syötä tietojasi vaadittuihin kenttiin.

2. Älä klikkaa viestissä olevia linkkejä.

3. Jos epäilet, että luottokorttitietosi tai pankkitunnuksesi ovat joutuneet vääriin käsiin, ota yhteyttä pankkisi asiakaspalveluun.

Krp kertoi aiemmin, että poliisiin on perustettu valtakunnallinen petosrikollisuuden torjuntaan keskittyvä tutkintaryhmä. Päätös liittyy kevään ja kesän aikana havaittuun rikosvyyhtiin, jossa verkkorikolliset kalastelevat pankkitunnuksia. Teot ovat kohdistuneet useaan suomalaiseen pankkiin ja niiden asiakkaisiin.

Kokonaisuudessa on tämän vuoden aikana kirjattu noin 700 rikosilmoitusta. Rikosvahingon määrä on lähes seitsemän miljoonaa euroa.

Uuden tutkintaryhmän pääasiallisina tavoitteina on pankkitunnuksien kalasteluun liittyvän rikoskokonaisuuden epäillyn tekijän selvittäminen sekä lisävahingon syntymisen estäminen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?