Huijari soitti pankin nimissä, uhri menetti paljon rahaa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Suomalaisiin iski kaksi uutta pankki­huijausta – toisessa soitetaan kotiin

Pankkitietoja utelevat rikolliset eivät aina soita Microsoftin nimissä, poliisi varoittaa.

Suomalaiset ovat menettäneet huijareille miljoonia.

17.9. 11:07

Poliisi kertoo pankkihuijauksesta, jossa uhrin rahoja vietiin ”huomattavalla summalla”. Huijaus ei alkanut tekstiviestillä tai sähköpostilla, vaan suoralla puhelinsoitolla pankin nimissä.

Tapaus muistuttaa, että huijaussoitot ”Microsoftin teknisestä tuesta” eivät ole ainoita aktiivisia puhelinhuijauksia.

Lue lisää: 72-vuotias Maija menetti eläke­säästönsä – Microsoft-huijari vei 23 500 euroa

Tänä aamuna ilmi tulleessa tapauksessa uhri sai puhelun pankin nimissä. Puhelussa hänelle annettiin puhelinnero, jonne tulisi soittaa. Siellä vastannut henkilö esiintyi pankin valvomon poliisina ja esitti huolensa asianomistajan pankin tilillä olevista varoista. Hän pyysi uhrin pankkitunnukset ”varojen säilymisen varmistamiseksi”.

Poliisi muistuttaa, ettei pankkitunnuksia tule antaa kenellekään puhelimessa, sähköpostilla tai tekstiviestillä. Näiden huijausten kanssa tulee olla erityisen tarkkana myös siksi, että rahojen saaminen takaisin voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Lue lisää: Microsoft-huijari vei eläke­säästöt: Miksi pankki ei palauta rahoja?

Kaiken kaikkiaan suomalaisilta on viety erilaisilla pankkihuijauksilla jo 7 miljoonaa euroa pelkästään tämän vuoden aikana.

Lue lisää: 700 rikosilmoitusta: Suomalaisilta viety pankki­hujauksilla 7 miljoonaa

Perjantaina Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoitti tuoreesta huijausviestistä, jonka mukaan pankkikortti on estetty.

Sähköpostitse tuleva huijausviesti on aidon näköinen, mutta sisältää kirjoitusvirheitä.

Nämä poliisin antamat nyrkkisäännöt kannattaa pitää mielessä.

  • Mikäli sinuun ollaan yhteydessä ja sinulta pyydetään pankkitunnuksia, älä anna niitä, ja ilmoita tapauksesta poliisille.

  • Älä koskaan soita puhelimessa annettuun numeroon, vaan kysy mistä poliisilaitoksesta tai pankista soittaja on. Soita takaisin poliisilaitoksen vaihteen tai pankin vaihteen kautta.

  • Jos luovutat pankkitunnukset ja epäilet huijausta, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi. Kenties yllättävää on, että poliisin mukaan tämän jälkeen tulee soittaa hätäkeskukseen numeroon 112. Pankkihuijaus on siis sen laatuinen hätätilanne, että numeroon soittaminen on oikeutettua.

  • Varoita myös ikääntyneitä läheisiä ja tuttavia näistä huijareista ja heidän menettelytavoistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?