72-vuotias Maija menetti eläke­säästönsä – Microsoft-huijari vei 23 500 euroa

Huijari soitti todella otollisella hetkellä ja onnistui puhumaan rahat itselleen. Uhri peräänkuuluttaa pankin vastuuta vahingossa.

Puhelu kesti jopa kaksi tuntia ja johti järkyttävään vahinkoon.

29.8.2021 7:01

15 000 euroa pankkitililtä ja 8500 euroa luottokortilla. Tämän eläkesäästöjen menetyksen kanssa joutuu nyt elämään Varsinais-Suomessa asuva Maija, 72 (nimi muutettu).

Kaikki alkoi 4. elokuuta, kun Maijalla oli ongelmia uuden kannettavan tietokoneen kanssa. Huono-onnisen sattuman kautta huijari soitti juuri tällä hetkellä ja esittäytyi Microsoftin edustajaksi.

Lue myös: Oululainen Kati sai huonolla hetkellä tulleesta tekstarista 630 euron laskun – sitten puhelimeen kilahti 10 sekunnissa satoja viestejä

Englantia intialaisella korostuksella puhunut mies väitti soittavansa Microsoftin rekisteröintiosastolta. Hän sanoi, että Maijan kone on hakkeroitu, koska "rekisteröinti oli mennyt umpeen". Tästä huijaus eteni siten, että huijari sai Maijan luovuttamaan tietokoneensa hallinnan etäyhteydellä. Sitten alkoivat rahansiirrot.

Kyllä tämmöisiin rahasiirtoihin on saatava esimerkiksi 12 tunnin viive, jotta pankki ehtii reagoida!

– Teknisesti olin hyväksynyt nämä siirrot verkkopankkitunnuksillani, ja silloin katsotaan, että se on minun itse aiheuttamani vahinko. Mutta sitä en käsitä, että jos käytetään huijausta näiden tietojen saamiseen, niin eikö pankilla ole mitään vastuuta asiassa, Maija kysyy.

Hänen mielestään on naurettavaa, että pankki joskus soittaa perään, kun nostaa tililtään muutaman tuhat euroa, mutta pesee kätensä huijarien tyhjentäessä koko tilin.

– Kyllä tämmöisiin rahasiirtoihin on saatava esimerkiksi 12 tunnin viive, jotta pankki ehtii reagoida!

Lue myös: Raija, 71, sai 45 minuuttia kestäneen huijauspuhelun – ”Vastasin yes ja menin aivan kipsiin”

Microsoft ei koskaan soita suoraan henkilöasiakkaille ilman asiakkaan aiempaa yhteydenottoa, vaan Microsoftin kanssa tapahtuva viestintä lähtee aina asiakkaan aloitteesta. Jos saat tällaisen puhelun, yksinkertaisesti lopeta se. Microsoftin mukaan teknisen tuen huijarit ovat lähestyneet jo puolta suomalaisista.

Lue lisää: Teknisen tuen huijauksia yritetty järisyttävä määrä – suomalaiset erottuvat edukseen Microsoftin tutkimuksessa

Maijan puhelu huijarin kanssa kesti jopa kaksi tuntia. Maija sai pankkitilinsä jäädytettyä 45 minuuttia puhelun jälkeen ja on tehnyt asiasta rikosilmoituksen. Mutta rahoja hän ei ole saanut takaisin. Ne muutettiin välittömästi bitcoineiksi, joiden liikkumista on vaikeampi seurata kuin perinteisen valuutan. Ei kuitenkaan mahdotonta.

Lue lisää: Bitcoinien liikkeet voivat paljastaa Vastaamo-kiristäjän – näin rahan liikkeitä seurataan

Viimeisimmän tiedon mukaan bitcoinit siirrettiin ensin Viroon ja sitten Irlantiin.

Olin aivan pois tolaltani. Ihan kauhuissani.

Huijausta auttoi, että Maija oli soiton hetkellä yksin kotona ja puhelin sattui olemaan vieressä. Hän ei yleensä edes vastaa outoihin numeroihin. Pankin mukaan myöskään luottokorttimaksuja ei ole tässä tapauksessa mahdollista perua.

– Olin aivan pois tolaltani. Ihan kauhuissani. Minulla on pieni eläke ja olen yrittänyt elää säästeliäästi, Maija kuvailee ensimmäisiä tuntemuksiaan.

Kolme viikkoa huijauksen jälkeen Maija on edelleen järkyttynyt.

– En vieläkään tajua, kuinka olen sortunut tällaiseen. Tässä oli vaan huonoja sattumia, jotka aiheuttivat tämän.

Lue lisää: Helsinkiläismiehelle soitettiin ”Microsoft-tuesta” – pian huijari vei tililtä 100 000 euroa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?