Windows 10 alkaa automaattisesti estää monien ohjelmien toimintaa – voi johtaa ongelmiin

Microsoft kytkee ei-toivottujen ohjelmien eston oletuksena päälle Windows 10:ssä.

Muutoksen pitäisi tapahtua nyt elokuun alussa. Microsoft ei sanonut, tavoittaako se kaikki käyttäjät yhtä aikaa.

Microsoft tekee muutoksen Windows 10 -käyttöjärjestelmään. Yhtiön lyhyen tukiartikkelin mukaan Windows 10 alkaa nyt elokuun alussa oletuksena estää niin sanottuja mahdollisesti ei-toivottuja ohjelmia.

Mahdollisesti ei-toivotut ohjelmat eivät ole varsinaisia haittaohjelmia, mutta ne voivat hidastaa tietokonetta, esittää yllättäviä mainoksia tai jopa asentaa muita ohjelmia, jotka voivat olla vielä vahingollisempia.

Näiden ohjelmien tunnistus perustuu niiden maineen seurantaan ja tuli alun perin May 2020 Update -ominaisuuspäivityksen mukana. Tähän asti toiminto on kuitenkin ollut oletuksena pois päältä.

Lue lisää: Windows-käyttäjien kestoriesalle loppu seuraavassa päivityksessä

Microsoftin mukaan muutoksen tarkoitus on helpottaa tietokoneen suorituskyvyn pitämistä parhaana mahdollisena. Epäselvää on, saako yhtiö samalla entistä enemmän tietoja käyttäjistään ja heidän asentamistaan ohjelmista.

Toiminnon voi kyllä edelleen sammuttaa asetusten kautta. Mahdollisesti ei-toivottujen ohjelmien eston löytää asetusvalikon polusta Päivittäminen ja suojaus > Windowsin suojaus > Sovellusten ja selainten hallinta. Tässä valikossa on kohta nimeltä Maineeseen perustuva suojaus, jonka alta asetus löytyy kohdasta Mahdollisesti ei-toivotun sovelluksen estäminen.

Esto on kaksiosainen. Käyttäjä voi säätää erikseen, estetäänkö tällaisten ohjelmien toiminta Windowsissa, vai estetäänkö myös ohjelmien lataaminen Windows 10:n oletusselaimessa Edgessä.

Bleeping Computer -uutispalvelu pitää mahdollisena, että muutos johtaa myös ongelmiin ja väärien ohjelmien estämiseen. Esimerkiksi monessa koneessa tarkoituksella ajettavat kryptovaluutan louhijat saattavat joutua estetyiksi.

Lue myös: Suosittu hyötyohjelma päätyi Microsoftin estolistalle

Tällaisissa tilanteissa käyttäjän tulee antaa näille ohjelmille poikkeuslupa toimia tietokoneessa Windows Defender -virustutkan kautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?