IPhonen automaatti­asetus voi vaarantaa tietosi – näin estät

IPhonen wifi-asetukset kannattaa tarkistaa, ettei puhelin yhdistä esimerkiksi väärennettyihin verkkoihin.

IPhone voi yhdistyä vääriin verkkoihin, jos wifi-asetukset ovat jääneet liian avoimiksi.

8.8.2021 7:00

Apple korjasi laitteidensa wifi-yhteyksistä virheen, jolla on voinut kaataa laitteen ja mahdollisesti tehdä pahempaakin haittaa.

Lue lisää: IPhonen wifi-bugi paljastui luultua vaarallisemmaksi – yksi keino torjua uhka

IPhone-puhelimien ja iPad-tabletien iOS-käyttöjärjestelmässä on kuitenkin yhä kaksi asetusta, jotka saattavat vaarantaa puhelimen käyttäjän tietoturvan.

IOS-järjestelmässä on nimittäin erikoinen puute. Järjestelmä tallentaa laitteen muistiin tiedot wifi-verkoista, kun käyttäjä liittyy niihin, eli verkoista tulee niin sanotusti ”tunnettuja verkkoja”. Näitä ”tunnettuja verkkoja” ei kuitenkaan pysty enää poistamaan puhelimen muistista, kun käyttäjä ei ole niiden alueella.

Jos wifi-verkko löytyy iPhone- tai iPad-laitteen tunnettujen verkkojen joukosta, saattavat laitteet tämän jälkeen yhdistää ne automaattisesti, jos tämän on sallinut laitteen asetuksista.

Vaarana on, että esimerkiksi julkisessa wifi-verkossa joku voi päästä esimerkiksi seuraamaan tai häiritsemään puhelimen ja verkon välistä liikennettä.

Suurin osa verkkoliikenteestä on nykyään tosin salattua, mutta automaattisen liittymisen estäminen on käyttäjän kannalta silti turvallisempi vaihtoehto. Esimerkiksi Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu NSA neuvoo välttämään julkisten wifi-verkkojen käyttöä.

Lue lisää: Pahamaineinen tiedustelupalvelu neuvoo – vältä edes nämä kolme virhettä mobiililaitteiden käytössä

Lisäksi rikollinen toimija voi esimerkiksi luoda kopion julkisesta verkosta. Tällöin puhelin saattaakin yhdistää huomaamatta huijarin verkkoon.

Varmin tapa välttää ongelmat on ottaa wifi-yhteys kokonaan pois päältä ainakin kodin ulkopuolella. Jos tätä ei jaksa tai muista aina tehdä, kannattaa varmuuden vuoksi tarkistaa wifi-asetusten alla olevat valikot puhelimen turvaamiseksi.

Automaattisen liittymisen tuttuun verkkoon voi nimittäin poistaa käytöstä silloin, kun vielä on verkon alueella. Wifi-asetuksissa verkon nimen vieressä näkyy ympyröity i-merkki, jota klikkaamalla pääsee sivulle, jossa ylimpänä on Unohda tämä verkko, minkä jälkeen on kohta Liity automaattisesti - ja todennäköisesti valittuna. Jos verkkoa ei halua poistaa eli unohtaa, niin automaattinen liittäminen kannattaa ottaa tulevaa ajatellen pois päältä.

IPhone- ja iPad-laitteiden wifi-asetuksista löytyvät myös kohdat Ehdota liittymistä sekä Liity hotspotiin.

IPhonen wifi-asetuksista löytyy Ehdota liittymistä- ja Liity hotspotiin -asetukset, jotka kannattaa tarkistaa.

Ehdota liittymistä -kohdan valikossa valitaan, millä tavalla käyttäjä haluaa liittyä tuntemattomiin wifi-verkkoihin. Valinnasta huolimatta iPhone liittää puhelimen automaattisesti aiemmin tunnettuihin verkkoihin.

Vaihtoehto Pois tarkoittaa, että jos tunnettuja verkkoja ei ole, käyttäjän on uuteen wifi-verkkoon kytkeytyäkseen avattava asetukset ja etsittävä verkkoa. Vaihtoehto Ilmoita taas tarkoittaa, että käyttäjä näkee ilmoituksen alueen tuntemattomista wifi-verkoista, kun tunnettuja verkkoja ei ole. Viimeinen vaihtoehto Kysy taas kysyy käyttäjältä, haluaako tämä liittyä alueelta löytyviin uusiin wifi-verkkoihin.

Liity hotspotiin -valinta koskee tilanteita, joissa wifi-verkkoja ei ole, joten puhelimen voi asettaa liittymään nettiin jonkun toisen esimerkiksi puhelimensa avulla muodostaman hotspotin kautta.

Vaihtoehtoina ovat Ei koskaan, Pyydä liittymään ja Automaattisesti, joista viimeksi mainittua ei oikeastaan kannata käyttää. Se nimittäin liittää puhelimen muiden laitteiden luomiin hotspoteihin. Sen sijaan Pyydä liittymään -vaihtoehto kysyy käyttäjältä tähän luvan ja Ei koskaan -vaihtoehto ei siis liitä puhelinta hotspoteihin.

Lue lisää: Päivitä iPhonesi ja iPadisi heti – Applen laitteisiin voidaan jo hyökätä

Lue lisää: Ilkeä iPhone-jäynä rikkoo wifin – asetukset on pyyhittävä

Juttua korjattu ma 9.8. klo 16:00: Lisätty muun muassa wifi-verkkoon automaattisen liittämisen estäminen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?