Kyberturvallisuuskeskus antaa vinkkejä Facebookin tapahtumahuijausten tunnistamiseen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Tapahtumahuijarit löysivät Suomen: Näin tunnistat vedätyksen

Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa leviävät tapahtumahuijaukset voivat pian olla entistä isompi vitsaus.

Facebookia haukutaan usein toimettomuudesta, mutta hyökkäysten määrä on valtava, asiantuntija muistuttaa.

10.7. 7:06

Hevisaurus-bändi joutui vastikään tappelemaan Facebook-huijarien kanssa. Aitoa tapahtumailmoitusta keikasta kopioitiin, ja huijarit levittivät bändin nimissä haitallisia verkkolinkkejä. Ilmiö on Suomessa verrattain tuore.

Lue lisää: Konnat iskivät Hevisauruksen keikkaan – näin kiero Facebook-huijaus toimii

– Koronan alkuvaiheessa näitä oli paljon. Viime kesäkuussa, kun alkoi olla näitä virtuaalikonsertteja, niin silloin tämä ilmiö oikeastaan alkoi, Traficomin alaisen Kyberturvallisuuskeskuksen johtava asiantuntija Jussi Eronen taustoittaa Suomen tilannetta.

Muualla maailmalla tapahtumahuijauksia nähtiin jo aikaisemmin. Koronan vähitellen hellittäessä voi tällaisten huijausten olettaa lisääntyvän Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa artistien ja muiden tapahtumajärjestäjien taas aktivoituessa.

Vaikka tapahtumien varjolla huijaaminen onkin Suomessa verrattain uutta, huijauksen lopputulos on tuttu monista verkkohuijauksista vuosien varrelta. Esimerkiksi Hevisaurus-yhtyeen keikkaan kytketyssä huijauksessa uhreja yritettiin harhauttaa tilausansaan eli pulittamaan olemattomasta palvelusta kuukausimaksua.

Hevisaurus Raahessa 2016. Huijaus lupasi striimiä keikasta, mutta johti olemattoman palvelun tilaukseen.

Eronen tarjoaa ohjeita Facebookin käyttäjille tapahtumahuijausten tunnistamiseksi. Niistä on apua monilta muiltakin huijauksilta suojautumiseksi.

  • Etsi profiilin tai sivun yhteydestä sen aitouden vahvistavaa merkkiä. Kaikki aidotkaan tilit eivät ole vahvistettuja, mutta jos näet sinisellä pohjalla olevan valkoisen väkäsen, olet mitä luultavimmin oikeassa paikassa.

  • Hälytyskellojen tulee soida etenkin, jos joku puhuu rahan lähettämisestä jonnekin.

  • Tarkista ilmoittajien tai ilmoitusten kommentoijien profiilit. Uudet profiilit, joissa ei ole vanhaa sisältöä, ovat huijareille tyypillisiä.

  • Tee profiilikuvalle tai tapahtumailmoituksessa käytetyille kuville käänteinen kuvahaku. Tällä tavalla näet, missä muualla netissä kuvia on aiemmin käytetty ja voit kenties tunnistaa huijauksen.

Lue lisää: Nettihaku kuvan avulla: Näin se onnistuu puhelimella

  • Onko ilmoituksessa kiireen tuntua? Uhataanko esimerkiksi lippujen loppuvan nopeasti? Hoputtaminen on huijareille ominaista.

  • Etsi tapahtumamainoksia useammasta kuin vain yhdestä somepalvelusta. On hyvin, että artisti kertoo keikastaan myös esimerkiksi Twitterissä tai varoittaa siellä nimissään leviävästä huijauksesta. Useita lähteitä käyttämällä voit päätellä paremmin, mihin on luottamista.

Samaan aikaan Eronen muistuttaa rikollisten reagoivan nopeasti muuttuvaan maailmaan. Kukaties juuri tällainen monikanavahyökkäys, jossa väärää Facebook-ilmoitusta ryyditetään vaikkapa väärällä Twitter-tilillä, ovat huijausten seuraava aste.

Eronen ei osaa varmasti sanoa, miksi Facebookin koetaan usein reagoivan hitaasti tai puutteellisesti huijauksiin – eikä pelkästään vääriin tapahtumailmoituksiin. Hän esittää kuitenkin arvauksen.

– Hyökkäysten ja huijausten monimuotoisuus ja yrittäjien määrä on varmaan se asia, jonka kanssa voisin kuvitella olevan hankaluuksia.

Jos automatiikka ei kaikkia huijauksia tunnista, ei Facebook voi Erosen mielestä oikein lisätä ihmistarkistajienkaan määrää. Jo valmiiksi kritiikin kohteena oleva yhteisöpalvelu tuskin haluaisi synnyttää huolia, että käyttäjien julkaisema sisältö päätyy yhä enemmän vieraiden ihmisten tarkasteltavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?