IPhonen wifi-yhteyden voi rikkoa tietyllä wifi-verkon nimellä, näin korjaat - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Ilkeä iPhone-jäynä rikkoo wifin – asetukset on pyyhittävä

Älä kirjaudu tuntemattomiin wifi-verkkoihin. Tästä muistuttaa uusi keino hajottaa iPhonen wifi-yhteys.

Tuntemattomiin wifi-verkkoihin liittyminen voi kostautua.

21.6.2021 13:53

Applen iOS-käyttöjärjestelmässä on virhe, jonka takia iPhonen wifi-yhteyden voi rikkoa tietynlaisella wifi-verkon nimellä. Asiasta uutisoi muun muassa The Hacker News, joka viittaa tutkija Carl Schoun Twitterissä julkaisemiin havaintoihin.

Schoun mukaan iPhonen wifi-toiminto lakkaa toimimasta tällaiseen verkkoon liityttäessä, kunnes käyttäjä korjaa ongelman itse asetuksia muuttamalla. Verkon nimi alkaa merkeillä %p%s, ja se sisältää useita prosenttimerkkejä. Emme julkaise koko verkon nimeä välttääksemme tahallista kiusantekoa. Verkkoa ei pidä nimetä tällä tavalla edes kokeilumielessä.

Tapaus tuo mieleen aiemmat bugit, jotka ovat muun muassa mahdollistaneet iPhonen sammuttamisen tekstiviestillä.

Lue lisää: Apple lupaa estää iPhonen sammuttamisen tekstiviestillä: Tämä helppo keino voi auttaa jo nyt

Kyse ei ole iPhonen murtamisesta tietojen varastamista varten. Pahantekijä voi kuitenkin rikkoa iPhonen kyvyn kytkeytyä wifi-verkkoon, kunnes asetukset on nollattu.

Ongelman voi korjata puhelimen asetuksissa polussa Yleiset > Nollaa > Nollaa verkkoasetukset. Huomaa, että asetusten nollaus poistaa myös aiemmin käyttämäsi wifi-verkot, niiden tellennetut salasanat ja mahdolliset muut lisäasetukset. Ongelmaa ei voi korjata pelkästään käynnistämällä puhelin uudestaan tai vaihtamalla verkon nimeä.

Ongelmasta varsin teknisen kuvauksen kirjoittaneen tutkijan Zhi Zhoun mukaan tällä tavalla ei ole järin kätevää hyökätä ja rikollisilla on siihen paremmat konstit jo ennestään.

Bugi ei koske Android-laitteita. Ei ole tiedossa, millä aikataululla Apple on korjaamassa virhettä

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?