Älä avaa linkkiä – suomalaisista puhelinnumeroista tulee nyt uudenlaisia huijausviestejä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Älä avaa linkkiä – suomalaisista puhelin­numeroista tulee nyt uudenlaisia huijaus­viestejä

Kyse saattaa olla suomalaisia riivaavan haittaohjelmakampanjan uudesta vaiheesta.

Uusien huijausviestien takana saattaa olla sama haittaohjelma, joka alkoi levitä aggressiivisesti viime viikon torstaina.

10.6. 8:50

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa suomalaisista puhelinnumeroista tulevista huijaustekstiviesteistä.

Viestit sisältävät linkin, jonka takaa avautuu esimerkiksi ”arpajaisvoittoja”. Viranomaisen mukaan sivut ovat huijausta, eikä niille tule syöttää omia tietoja.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan viestit saattavat liittyä meneillään olevaan Android-haittaohjelmakampanjaan.

Verkkosivuilta tarttuvan Flubot-haittaohjelman toimintoihin kuuluu puhelimella olevien yhteystietojen ja kirjautumistietojen varastaminen sekä leviäminen tekstiviestein. Tämän lisäksi sovellus osaa päivittää itseään hakemalla komentopalvelimelta uusia ohjeita.

Lue lisää: Tällainen on suomalaisten puhelimia riivaava haittaohjelma: Näin se leviää ja varastaa tietosi – ja näin pääset siitä eroon

On mahdollista, että haittaohjelmaa on muunnettu lähettämään uudenlaisia huijausviestejä, kun ihmiset osaavat varoitusten myötä karttaa aiempia, pakettihuijauksiksi muotoiltuja tekstiviestejä.

Flubot-haittaohjelman erikoisuuksiin kuuluu se, että vaikka se leviää ihmisten puhelimilta varastettuja yhteystietoja käyttäen, se ei lähetä tekstiviestiä saastuneelta laitteelta kaverin puhelimeen vaan muilta laitteilta peräisin oleviin numeroihin.

Tällä tavalla viesti tulee vastaanottajalle tuntemattomasta, mutta silti aidosta numerosta. Viestin lähetettyään saastunut puhelin laittaa vastaanottajan numeron saman tien estolistalle, jotta viestin saaja ei voi varoittaa saastuneen puhelimen omistajaa.

Jos haittaohjelma on päässyt pureutumaan puhelimelle, sen voi poistaa palauttamalla puhelin tehdasasetuksille laitteen asetusvalikosta. Jos haluat kopioida tietoja talteen saastuneesta laitteesta tätä ennen, löydät ohjeet tämän jutun lopusta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?