Adobe paikkasi haavoittuvuuksia, vaarassa muun muassa Reader, Acrobat ja Photoshop - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Suositussa lukuohjelmassa pahoja haavoittuvuuksia – kannattaa päivittää heti

Adobe korjasi kaikkiaan 11 ohjelmaa, joista Reader on yleisin.

Adoben ohjelmat ovat haavoittuvia Windowsissa ja macOS:ssä.

10.6. 7:04

Ohjelmistoyhtiö Adobe on korjannut ohjelmistoistaan kaikkiaan 41 haavoittuvuutta, kertoo Bleeping Computer. Useimpia ihmisiä koskettaa suositusta Adobe Reader -ohjelmistosta korjatut 5 kriittistä haavoittuvuutta.

Adobe Reader on suositun pdf-tiedostomuodon lukemiseen tarkoitettu ohjelma, joka löytyy monelta tietokoneelta. Haavoittuvuudet koskevat ohjelman Windows- ja macOS-versiota.

Ansoitetut pdf-tiedostot ovat tehokas tapa tehdä kohdistettuja tietomurtoja. Esimerkiksi yritysmurroissa viesti ja sen liitteenä oleva pdf räätälöidään vastaanottajalle siten, ettei hänen ole käytännössä mahdollista tunnistaa sitä hyökkäykseksi. Tämänkaltaiset hyökkäykset perustuvat usein sosiaalisessa mediassa etukäteen tehtyyn verkostojen kartoittamiseen.

Ei ole tiedossa, että nyt korjattuja haavoittuvuuksia olisi ehditty käyttää hyökkäyksissä.

Sovelluksen tulisi päivittää itse itsensä. Näin ei kuitenkaan aina tapahdu heti. Voit tarkistaa päivitysten asentumisen ja käynnistää asennuksen valitsemalla ohje (oikeanpuoleisin ylävalikko) ja sieltä tarkista päivitykset.

Adobe neuvoo käyttäjiään asentamaan päivityksen mahdollisimman nopeasti. Vaikka haavoittuvuus on ehditty paikata, sitä aletaan usein hyödyntää nopeasti sen paljastuttua. Tämä perustuu siihen, että kaikki käyttäjät eivät päivitä ohjelmistojaan kovin ripeästi.

Muut korjatut ohjelmat olivat Adobe Acrobat, Adobe Connect, Adobe Photoshop, Adobe Experience Manager, Adobe Creative Cloud Desktop Application, Adobe RoboHelp Server, Adobe Photoshop Elements, Adobe Premiere Elements, Adobe After Effects ja Adobe Animate.

Aiemmin Adobe Reader tai sen edeltäjä Acrobat Reader löytyi useimmista tietokoneista, sillä pdf oli yleinen tiedostomuoto ja sitä lukevia ohjelmia oli vähän. Nykyisin myös selainohjelmat osaavat avata pdf:t.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?