Kiristysohjelma lamautti Irlannin terveydenhuollon - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kyberhyökkäys kaatoi Irlannin terveydenhuollon – tietokoneet pimeinä sairaalassa

Vain koronarokotusohjelma säästyi laajalta kyberiskulta Irlannin terveydenhuoltoon.

Lunnasvaatimuksen luonteesta ei ollut vielä tietoa.

14.5. 13:46

Irlannin terveydenhuolto joutui perjantaina sammuttamaan tietojärjestelmänsä merkittäväksi kuvatun kiristysohjelmahyökkäyksen takia. Uutistoimisto Reutersin koostamien tietojen mukaan isku on rampauttanut diagnostiikan ja pakottanut sairaalat perumaan useita potilaskäyntejä.

– Tämä on hyvin hienostunut hyökkäys, ei vain sellainen standardihyökkäys. Se vaikuttaa kaikkiin kansallisiin ja paikallisiin järjestelmiimme, jotka olisivat tekemisissä kaikkien ydinpalvelujemme kanssa, Health Service Executive -viranomaisen johtaja Paul Reid sanoi yleisradioyhtiö RTE:lle.

Kuitenkin maan koronarokotusohjelma on suojassa hyökkäykseltä, koska se toimii erillisessä järjestelmässä. Reid vakuutti, että hyökkäys ei myöskään vaikuta sairaaloiden laitteistoihin. Kuitenkin ainakin Corkin yliopistollisessa sairaalassa tietokoneet olivat Reutersin mukaan sammutettuina.

Hyökkäyksen tavoitteeksi on kerrottu tietoihin pääsy ja sitten lunnaiden esittäminen niistä. Lunnasvaatimusta ei ole vielä esitetty.

Kiristyshyökkäykset terveydenhuoltoa vastaan ovat yleistyneet viime aikoina. Sairaalat eri puolilla maailmaa ovat joutuneet kohteiksi, joskin jotkut rikollisryhmät ovat sanoneet jättävänsä sairaalat rauhaan.

Lue lisää:

Vain päiviä sitten kiristysohjelmat saavuttivat kyseenalaisen merkkipaalun, kun niillä iskettiin Yhdysvaltain polttoaineen jakelun ytimeen. Tämä hyökkäys näytti säikäyttäneen jopa tekijänsäkin. He korostivat pian, ettei heillä ole poliittisia motiiveja, ja että kohteet valitaan jatkossa tarkemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?