DNA: Suomalaisia pelottaa verkossa etenkin kolme asiaa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

DNA selvitti: Tässä suomalaisten 3 suurinta pelkoa verkossa

Teleoperaattori DNA:n Digitaaliset elämäntavat -tutkimuksen mukaan suomalaisia pelottaa verkossa etenkin kolme asiaa. Tutkimuksen mukaan myös nuoret ja ikääntyneet suhtautuvat tietoturvaan hyvin eri tavalla.

Henkilötietojen menetys verkossa on suomalaisten ykköshuolenaihe.

13.5. 16:05

Teleoperaattori DNA:n Digitaaliset elämäntavat -tutkimuksessa vastaajilta kysyttiin muun muassa erilaisista digitaaliseen turvallisuuteen liittyvistä aiheista. DNA:n tiedotteen mukaan tutkimuksessa nousi esiin etenkin kolme asiaa, joita suomalaiset pitivät verkossa uhkina.

Vastaajista 37 prosenttia huoletti henkilötietojen menettäminen tietomurron yhteydessä. Toiseksi ja kolmanneksi kyselyssä sijoittuivat identiteettivarkauksiin liittyvät huolet. Aiheutuneiden haittojen selvittäminen ja korjaaminen huoletti 36 prosenttia vastaajista. Taloudellisia haittoja uhkana piti 34 prosenttia vastaajista.

– Pelot henkilötietojen menetyksestä ja identiteettivarkauksista nousevat esiin usein, sillä niihin liittyvät riskit ovat merkittäviä ja moniulotteisia. Pelko on nykyaikana aidosti aiheellista, DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan erityisesti nuoret kokevat omaavansa riittävät tiedot verkkoturvallisuuteen liittyvistä uhista. 25–34-vuotiaista 72 prosenttia kertoi tietävänsä tarpeeksi digitaalisen turvallisuuden sudenkuopista, kuten haittaohjelmista, hakkeroinnista tai datan katoamisesta. 55–64-vuotiailla osuus oli ainoastaan 49 prosenttia.

Kamtsanin mukaan vaikka vanhempi väestö kokee tuntevansa uhkia verkossa nuoria heikommin, käyttävät he nuoria enemmän tietoturvasovelluksia.

– Vaikuttaisi siltä, että vanhemmat ikäluokat turvautuvat useammin tietoturvasovellusten apuun, kun taas nuoremmat luottavat useammin omiin verkkotaitoihinsa, Kamtsan kertoo.

Joka kolmas toivoisi lisäapua tietoturvan aiheuttamiin haasteisiin

DNA:n mukaan noin kolmannes tutkimukseen vastanneista toivoi saavansa lisäapua tietoturvan aiheuttamiin kysymyksiin ja haasteisiin. Kamtsanin mukaan tietoa askarruttaviin asioihin haetaan pääasiassa internetistä.

– Tutkimuksesta käy ilmi, että tietoa haetaan internetin lisäksi myös uutisista ja ystäviltä. Haluaisinkin muistuttaa, että myös viranomaisen puoleen voi ja kannattaa kääntyä, jos jokin tietoturvaan liittyvä asia askarruttaa. Esimerkiksi Traficom ja Kyberturvallisuuskeskus ovat luotettavia tiedonlähteitä, Kamtsan sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?