Viranomaiselta varoitus: Puhelimeen DHL:n nimissä tuleva viesti levittää haittaohjelmaa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Viran­omaiselta varoitus: Puhelimeen DHL:n nimissä tuleva viesti levittää haitta­ohjelmaa

Viestillä pyritään levittämään haittaohjelmaa.

Huijausta levitetään tekstiviestein.

27.4. 11:09

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus varoittaa kuljetusyhtiö DHL:n nimissä lähetettävistä tekstiviesteistä, joiden perimmäinen tarkoitus on asentaa Android-puhelimeen haittaohjelma.

Englanninkielinen viesti jäljittelee lähetysseurantaa ja sisältää linkin, joka johtaa haittaohjelmaa syöttävälle sivulle.

Alla olevalla videolla näet, miltä haittaohjelman syöttäminen näyttää aiemmin tässä kuussa nähdyssä Postin nimissä tehdyssä huijauksessa.

Verkkosivu yrittää syöttää puhelimelle tiedostoa, joka päättyy .apk-lyhenteeseen. Tämä tarkoittaa Android-sovelluksen asennustiedostoa, ja sovelluksia ei tulisi asentaa virallisten sovelluskauppojen ulkopuolelta.

Haittaohjelman väitetään olevan DHL:n sovellus lähetysten seuraamiseksi.

Tekstiviestitse ja sähköpostitse tulee huijauksia etenkin kuljetusyhtiöiden Postin, DHL:n ja PostNordin nimissä. Näillä pyritään usein saastuttamaan puhelin haittaohjelmalla, kaappaamaan maksukorttien tiedot tai kalastelemaan puhelimen omistajan Apple-tunnus.

Hyökkäyksillä on pyritty levittämän etenkin FakeCop-, FakeSpy- ja Roaming Mantis-nimellä tunnettua haittaohjelmaa, joka ottaa puhelimeen laajat hallintaoikeudet ja alkaa levittää itseään tekstiviestein.

Niin ikään sähköpostitse ja tekstiviestitse levitettävät pankkihuijaukset puolestaan pyrkivät onkimaan pankkitunnukset ja tyhjentämään tilin.

Etenkin suurten kappaketjujen, kuten Lidlin ja S-ryhmän, nimissä levitetään puolestaan huijauksia, joilla houkutellaan ihmisiä luovuttamaan maksukorttinsa tiedot ja astumaan kuukausimaksullisiin tilausansoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?