KRP: ”Olemme tekijän jäljillä” – Vastaamo-tutkinta näyttää hyvältä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

KRP: ”Olemme tekijän jäljillä” – Vastaamo-tutkinta näyttää hyvältä

Keskusrikospoliisi pyytää ihmisten kärsivällisyyttä vaativassa Vastaamo-tutkinnassa.

Vastaamo-kiristäjän toiminnasta selviää tutkinnassa koko ajan lisää.­

21.4. 14:37

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron sekä yrityksen ja sen asiakkaiden kiristämisen tutkinta etenee. Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Marko Leposen mukaan rikollisen kiinnijääminen on päivä päivältä lähempänä.

Vaikka ajan kuluessa moni ei pidä kiristäjän löytymistä todennäköisenä, Leponen on toiveikas. Tekijän toiminnasta selviää tutkinnassa lisää tietoa koko ajan, eikä vastaan ole tullut umpikujaa.

– Olen tekijän kiinni saamisessa päivä päivältä toiveikkaampi siinä mielessä, että juttua on nyt reilu puoli vuotta tutkittu. Olemme päässeet esitutkintatyöllä selkeästi eteenpäin, ja olemme tekijän jäljillä. Olen sitä mieltä, että tämä on selvitettävissä. Tästä toki lähdemme joka kerta, mutta asia näyttää siltä myös tutkinnan valossa.

 Olen sitä mieltä, että tämä on selvitettävissä. Tästä toki lähdemme joka kerta, mutta asia näyttää siltä myös tutkinnan valossa.

Vastaamoon loppuvuodesta 2018 ja maaliskuussa 2019 kohdistunutta murtoa tutkitaan törkeänä tietomurtona ja sitä seuranneita kiristysyrityksiä törkeänä kiristyksenä. Asia tuli julkisuuteen 21. lokakuuta 2020.

Leponen pyytää kärsivällisyyttä suurelta yleisöltä ja rikoksen uhreilta.

– Tämä on pitkä ja haastava tutkinta, jossa on kyse laajasta aineistosta ja isosta rikoksesta. Näytön kerääminen tekijän tai tekijöiden selvittämiseksi ja tapauksen syyteharkintaan saattamiseksi vie aikaa. Haluamme tehdä tämän huolellisesti, jotta se olisi pitävää tuomioistuinkäsittelyyn päätyäkseen.

Keskusrikospoliisin tutkinta-aineisto on kooltaan petatavun verran, mikä vastaa kymmeniä miljoonia A4-tekstipaperiarkkeja. Tieto koostuu muun muassa verkkosivujen kävijätiedoista, ja aineiston määrä kasvaa poliisin tehdessä tietopyyntöjä uudesta aineistosta.

Aineistoa käydään läpi sekä koneistetusti että ihmisvoimin.

– Tutkijan rooli on kuitenkin merkityksellinen, kun täytyy miettiä mitkä havainnot ovat tutkinnan kannalta oleellisia ja mitä on laitettava sivuun odottamaan uusia löydöksiä.

Leposen mukaan tutkintaan on edelleen varattu merkittävä määrä resursseja tapauksen yhteiskunnallisen merkityksen vuoksi.

Tietomurrossa ja kiristyksessä on yhä auki useampi tutkintalinja. Poliisi ei sulje pois mahdollisuutta, että murtautuja, Vastaamon kiristäjä ja asiakkaiden kiristäjä olisivat eri henkilöitä.

Nettiin tammikuussa päätyneiden tiedostojen tutkinnassa on yhä selvityksessä, julkaisiko potilastietokannan alkuperäinen tekijä vai joku muu taho.

– Sellainen rikollisuus, jossa aineisto on jo päässyt verkkoon, saattaa houkutella myös muita toimijoita apajille.

Vastaamon työntekijöitä koskevan tietosuojarikosepäilyn tutkinta on edennyt vauhdikkaasti. Leposen mukaan aineisto toimitetaan syyttäjälle vielä tämän vuoden aikana. Epäiltynä on ”alle kymmenen” henkilöä.

Leponen sanoo poliisin tekevän paljon ehkäistäkseen ennakolta ja seuraamaan Vastaamon asiakkaiden henkilötietojen väärinkäyttöä petoksissa ja identiteettivarkauksissa. Epäiltyjä tapauksia on tiedossa puolen vuoden ajalta muutama.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?