Haveibeenpwned kertoo, onko oma numero mukana Facebook-tietovuodossa. - Tietoturva - Ilta-Sanomat

1,2 miljoonan suomalaisen tiedot vuosivat – näin tarkistat turvallisesti, onko puhelinnumerosi mukana

Haveibeenpwned-palvelusta voi pian tarkistaa, onko oma numero mukana vuodossa.

Haveibeenpwnedista voi hakea nyt myös puhelinnumeron perusteella.­

6.4. 14:31

Jo aiemmin pimeään internetiin kauppatavaraksi päätynyt massiivinen Facebook-käyttäjien tietokanta päätyi julkiseen levitykseen viikonloppuna. Mukana on myös lähes 1,2 miljoonan suomalaisen tietoja.

Tiedot on kaavittu ”avoimista” tiedoista, ja niihin saattaa kuulua muun muassa puhelinnumero, asuinpaikka, siviilisääty ja työpaikka.

Monia on mietityttänyt, onko oma puhelinnumero mukana vuodossa. Tätä varten sivustoon ilmestyi anonyymi vuoto.fi-verkkosivu, jonka käyttö on sivuston ylläpitäjän anonyymiyden vuoksi arveluttanut monia.

IS Digitoday haastatteli vuoto.fin ylläpitäjää Teemua tänään.

Nyt oman tilanteensa voi tarkistaa myös tunnetulta Haveibeenpwned-verkkosivustolta. Kyseessä on tietoturvatutkija Troy Huntin perustama hyvämaineinen sivu, josta on mahdollista tarkistaa omien tietojen mukana olo tietovuodoissa. Hunt kirjoittaa asiasta verkkosivulla.

Aiemmin haut ovat olleet mahdollisia vain sähköpostiosoitteen perusteella, mutta uuden Facebook-vuodon myötä myös haut puhelinnumeroilla ovat mahdollisia. Tietokantaan on lisätty kaikkiaan 509 458 528 vuotaneen Facebook-tilin tiedot.

Tämän hetken tiedon mukaan suomalaisten sähköpostiosoitteita on vuodossa vain vajaat 12 000. Puhelinnumeroita on kuitenkin paljon, ja niiden ja nimien yhdistelmät luovat kuitenkin laajan puhelinluettelon, jota voidaan käyttää esimerkiksi huijaussoittoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?