Älä ole hiljaa: 7 syytä, joiden vuoksi verkkorötöksistä kannattaa tehdä rikosilmoitus - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Älä ole hiljaa: 7 syytä, joiden vuoksi verkkorötöksistä kannattaa tehdä rikosilmoitus

Kyberrikokset tulisi ilmoittaa poliisille, uusi Kyberrikollisuus on poliisiasia -opas kertoo.

Kyberrikokset jäävät ilmoittamatta monesta mahdollisesta syystä.­

30.3. 7:03

Suuri osa kyberrikoksista jää ilmoittamatta poliisille. Tähän tärkeimmät syyt ovat epäröinti käynnistää prosessi esimerkiksi negatiivisen julkisuuden pelossa, pelko omien virheiden paljastumisesta, sekä hyötyjen ja haittojen punnitseminen, johon kuuluu muun muassa uskomus rikollisen kiinni saamisen epätodennäköisyydestä.

Tämä käy ilmi poliisiammattikorkeakoulun ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun Kyberrikollisuus on poliisiasia -oppaasta (pdf).

Opas nimeää seitsemän syytä, miksi kyberrikoksesta kannattaisi ilmoittaa poliisille. Ensimmäinen niistä on se, että ilmoittaminen on oikeus, eikä rikoksen uhrin tulisi miettiä, onko rikos liian vähäpätöinen. Ilmoittamatta jättäminen rapauttaa ajan mittaan rikosoikeusjärjestelmän toimintaa, sillä se saattaa antaa merkin kyberrikosten hyväksynnästä.

Lisäksi ilmoitukset suuntaavat poliisin toimintaa sekä resursseja ja kerryttävät poliisin kokemusta rikosten tutkinnasta. Neljäs syy on se, että kyberrikokset tapahtuvat yleensä rajat ylittävinä sarjoina, jolloin yksittäinen rikos saadaan kytkettyä suurempaan kokonaisuuteen.

Poliisille kannattaa ilmoittaa myös siksi, että sillä on muita viranomaisia ja yrityksiä laajemmat tiedonsaantioikeudet selvittää rikoksesta epäillyn henkilöllisyyttä.

Varhaisessa vaiheessa kiinni jääminen saattaa myös ohjata tekijän pois rikolliselta polulta, sillä varsinkaan nuoret rikoksentekijät eivät aina näe tekojensa seurauksia.

Rikosilmoitus on myös merkki tekijänsä vastuullisuudesta ja se on myös tapa osoittaa oman toiminnan vastuullisuus, jos tapauksesta tulee myöhemmin julkinen.

Ensisijaisesti yrityksille suunnattu opas tarjoaa myös kysymyksiä, joihin yritysten tulisi vastata. Näitä ovat muun muassa se, millaisilla tiedoilla yritystä voi kiristää, jos sen tietoihin päästään käsiksi ja menisikö niin sanottu toimitusjohtajahuijaus eli pomon nimissä pyydetty rahansiirto läpi ja miten suuren taloudellisen tappion yhtiö kestäisi. Lisäksi ilmaiseksi ladattava opas selventää rikostutkinnan vaiheita esimerkkejä antaen.

Poliisi kehottaa myös yksityishenkilöitä tekemään rikosilmoituksia heihin kohdistuneista huijauksista. Viimeksi näin tapahtui runsas viikko sitten nähdyn pornokiristyksen yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?