Näitkö Facebookissa tämän Burger King -mainoksen? Ilmaispurilaiset johdattavat hämäriin kyselyihin - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Näitkö Facebookissa tämän Burger King -mainoksen? Ilmaispurilaiset johdattavat hämäriin kyselyihin

Burger Kingin nimissä tehdyllä huijausmainoksella kysellään ainakin sähköpostiosoitteita.

24.3. 7:00

Facebook näyttää suomalaisille mainosta, jossa Burger King_Suomi kertoo Burger Kingin 8-vuotisjuhlista. Mainoksen mukaan hampurilaisketju jakaa kuponkeja 100 onnekkaalle satunnaisesti arvotulle voittajalle.

Kyseessä on huijaus, eikä mainoksen takana ole Burger King Suomi, vahvistaa ketjujohtaja Siru Kalpio Burger Kingin toimintaa Suomessa pyörittävästä Restel Fast Food Oy:stä.

– Kyllä huomasimme tämän, Kalpio kertoo.

– Kuluneen kuukauden aikana on ollut muutama vastaava tapaus

Huijaus käy selvemmäksi, jos malttaa lukea mainoksen suomenkielisen tekstin tarkempaan ennen kuin klikkaa mainoksen linkkiä ilmaisten hampurilaisten toivossa.

Mainosteksti sisältää useita kielioppivirheitä, joihin kansainvälinen hampurilaisketju tuskin syyllistyisi.

– ...lähetämme sinulle sähköpostitse 2 kuponkia, jotka voidaan vaihtaa FREE Burger Kingiin 28.3.2021 alkaen! Napsauta vain tätä osallistua kilpailuun.

Lisäksi mainoksessa on epäilyttävä bit.ly-palvelun kautta lyhennetty linkki, joka ei johda Burger Kingin verkkosivuille, vaan Google Docs -palveluun.

Tällä sivulla on pari kysymystä, joihin vierailijalta toivotaan vastausta, ennen kuin hän pääsee ”rekisteröintisivulle”.

Burger Kingin nimissä tehty huijaus on jaettu Facebookissa mainoksena.

– Burger King antaa sinulle mahdollisuuden voittaa ilmaisia herkullisia hampurilaisia. Voit käyttää tilaisuutta täyttämällä rekisteröintilomakkeen ja voittamalla ilmaisia kuponkeja, joiden arvo on 1000 euroa, sivulla todetaan.

Sivun kysymykset ovat melko helppoja, ja on nekin kirjoitettu virheellisellä suomella. Esimerkiksi kakkoskysymyksen ”viimeisellä matkalla” tuskin tarkoitetaan vastaajan ”viimeistä matkaa”, vaan edellistä käyntiä hampurilaisravintolassa.

  1. Milloin haluat mieluummin syödä Burger Kingiä?

  2. Kuinka kauan sitten viimeinen matkasi oli Burger Kingiin?

Seuraavalla sivulla kysellään vastaajan sukupuoli, nimi ja sähköpostiosoite. Vastaajaa houkutellaan eteenpäin mahdollisuudella osallistua 500 euron arpajaisiin. Parin välivaiheen jälkeen aukeaa sivu, jossa on paljon muitakin vastaavia ”kilpailuja” muun muassa Fazerin, Finnairin, Niken ja XXL:n nimissä.

Jos huijausmainoksen näkee, kannattaa se ilmiantaa asiattomana Facebookille. Ilmianto onnistuu klikkaamalla mainospaikan oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea pistettä.

Facebook myy mainospaikkoja, eikä tunnetusti ole kovin tarkka siitä, kenelle. Yhteisöpalvelun mainospaikoilla on levitetty huijauksia usein aiemminkin. Myös yhtiön tavoittaminen huijausten poistamiseksi voi vaatia aikaa.

– Olemme olleet yhteydessä välittömästi ja tämän ongelman selvitys on vielä kesken, eli asiaa ei ole vielä ratkaistu, sanoo Kalpio.

Esimerkiksi viime kesänä Facebookissa huijattiin käyttämällä lääkäri Pippa Laukan nimeä ja kuvaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?