Kaspersky Lab antaa ohjeita vakoojasovelluksen löytämiseen Android-puhelimesta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Näin selvität, onko puhelimessasi vakoiluohjelma

Vakoiluohjelman olemassaolo omassa Android-puhelimessa on mahdollista selvittää itsekin, jos olet valmis vähän kaivelemaan asetuksia.

Vakoojasovellusta ei välttämättä kannata poistaa heti.

22.3. 7:00

Vakoiluohjelmia on moneen lähtöön. Rikollisten juonien lisäksi sellaisen voi syöttää puhelimeen esimerkiksi pahantahtoinen exä. Tietoturvayhtiö Kaspersky Lab antaa vinkkejä, miten vakoojan voi löytää Android-puhelimessa jopa ilman tietoturvaohjelmistoa.

Vaikka vakoojan pyrkimys on pysyä piilossa, sen toiminnasta voi saada epäsuoria vihjeitä. Tarkkaile, kuluuko mobiilidataa tavallista enemmän tai hupeneeko akku kummallisen nopeasti. Ne voivat kertoa päällä olevasta ei-toivotusta ohjelmasta.

Akun rankka kuluminen voi olla merkki myös toisenlaisesta haittaohjelmasta, kuten kryptovaluutan louhijasta.

Mikäli mobiilidataa tai akkua kuluu luvattoman paljon, tarkista puhelimesi asetuksista datan ja akun käyttö. Tarkat valikkopolut ja asetusten nimet vaihtelevat Android-puhelimesta ja -versiosta toiseen.

Tarkista datan käyttö ja mitkä sovellukset pääsevät käsiksi sijaintiisi. Epäilyttävää on myös, jos puhelin käynnistää wifin, mobiilidatan tai paikannuksen, vaikka olet sulkenut ne. Takana on yleensä sovellus.

Jos sovellus käynnistää esimerkiksi paikannuksen, puhelimen yläriviin ilmestyy paikannussymboli. Merkkinä tästä on puhelimen yläriviin ilmestyvä paikannussymboli, nastan kuva (kuvassa toinen vasemmalta).

Näet paikannusta käyttävän sovelluksen vetäisemällä alas yläreunan pyyhkäisyvalikon. Etsi paikannusvalinta (se saattaa edellyttää valikon pyyhkäisemistä sivusuunnassa) ja paina sitä pitkään.

Nyt näet, mitkä sovellukset ovat viimeksi pyytäneet paikkatietojasi.

Jos mitään ei löydy, mene puhelimesi Esteettömyys-valikkoon. Helpoimmin sen löytää kirjoittamalla asetusvalikon hakuun esteettömyys. Tarkista siellä, mitkä sovellukset ovat saaneet tämän käyttöoikeuden. Lupia voit tarkastella myös Android-puhelimen Käyttöoikeudet-valikossa.

Esteettömyys on vaarallinen lupa. Väärissä käsissä se on merkittävä uhka, koska sen avulla sovellus voi tehdä laitteessa melkein mitä tahansa sähköpostien lukemisesta verkkopankin käyttöön.

Jos löydät epäilyttävän sovelluksen, älä poista sitä heti. Tieto poistamisesta voi tavoittaa vakoojan asentajan ja johtaa isompiin ongelmiin. Poisto voi myös hävittää tärkeitä todisteita esimerkiksi poliisitutkintaa varten. Huolehdi omasta turvallisuudestasi ensin. Jos esimerkiksi epäilet vakoojasta väkivaltaista kumppaniasi, ota yhteyttä paikalliseen tukilinjaasi tai viranomaisiin. Suomessa apua tarjoaa esimerkiksi Rikosuhripäivystys.

Harkitse, onko sinun mahdollista vaihtaa suosiolla uuteen puhelimeen. Varmista, ettei siihen voi kukaan asentaa vakoojasovelluksia. Suojaa puhelin vahvalla ja ainutkertaisella salasanalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?