Vaarallisia tekstiviestejä tulee taas – toimi näin, jos saat haittaohjelman puhelimeesi - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Vaarallisia tekstiviestejä tulee taas – toimi näin, jos saat haittaohjelman puhelimeesi

Haittaohjelma voi aiheuttaa jopa satojen eurojen kustannukset puhelinlaskussa.

Ilmoitus paketin saapumisesta tai allekirjoitusvaatimus sisältää linkin verkkosivulle, joka yrittää varastaa puhelimen omistajan tiedot ja asentaa haittaohjelman.­

3.3. 10:16

Suomalaisia piinannut tekstiviestikampanja on aktivoitunut uudelleen, varoittaa Viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus.

Tekstiviestissä olevan linkin klikkaaminen vie erittäin paljon Postin sivuja muistuttaville verkkosivuille, jotka yrittävät kalastella puhelimen käyttäjän Apple-tunnuksia. Lisäksi uhrin puhelinnumero yritetään liittää mobiililaskutukseen.

Huijaussivujen osoite voi vaihdella. Ne voivat muistuttaa alkuperäisiä jopa evästeilmoituksia myöten.­

Android-puhelimeen yritetään asentaa haittaohjelma, joka alkaa levittää itseään lähettämällä aggressiivisesti tekstiviestejä. Haittaohjelma tunnetaan nimellä FakeCop, FakeSpy tai Roaming Mantis. Se ottaa itselleen erittäin laajat puhelimen käyttöoikeudet.

Huijausviesti tulee yleensä OmaPostin nimissä, mutta huijausta on nähty ainakin myös PostNordin nimellä.

Haittaohjelman levittämiseksi lähetetyistä tekstiviesteistä saattaa aiheutua satojen eurojen kustannukset.

Huijauskampanjaa on nähty aalloissa. Nyt tekstiviestien lähettely on alkanut uudelleen parin viikon hiljaisemman jakson jälkeen.

Mikäli Android-puhelin on saanut tartunnan, Kyberturvallisuuskeskus neuvoo palauttamaan laitteen tehdasasetuksille tietojen varmuuskopioimisen jälkeen.

Esimerkiksi suosituissa Samsung-puhelimissa tehdasasetukset palautetaan valitsemalla asetukset (rattaan kuva alasvetovalikon oikeassa yläkulmassa) > yleinen hallinta > palauta > alkuperäisten tietojen palautus.

Kuvat voi varmuuskopioida esimerkiksi Google Kuviin, yhteystiedot kopioituvat talteen automaattisesti, jos vain Google-tilisi on synkronoitu. Tarkista asia valitsemalla asetukset > tilit ja varmuuskopiointi.

Valikkopolut voivat hieman vaihdella Android-versioiden ja eri valmistajien puhelimien välillä. Varmuuskopiointiasetukset löytyvät kuitenkin kaikista Googlen Androidiin perustuvista puhelimista.

Puhelimen nollaamisen lisäksi Kyberturvallisuuskeskus kehottaa olemaan yhteydessä omaan teleoperaattoriin ja ilmoittamaan, että puhelimesta on voinut lähteä aiheettomasti maksullisia viestejä.

Jos puolestaan syötit verkkosivulle Applen iCloud-tunnuksesi, vaihda heti salasanasi. Lisäksi kannattaa ottaa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen, joka lähettää sinulle ilmoituksen joka kerta, kun joku yrittää kirjautua tilillesi.

IPhonessa tämä tapahtuu valitsemalla asetukset > [nimesi] > salasana ja suojaus > ota käyttöön kaksiosainen todennus ja seuraamalla ohjeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?