Gab-palvelu murrettiin, mukana viestejä ja salasanoja - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Äärioikeiston nettipalvelu murrettiin – Donald Trump uhrien joukossa

70 000 viestiä kaapattiin Gab-palvelusta. Perustaja vahvistaa, että myös entisen presidentin tili murrettiin.

Gabin perustajan mukaan myös Donald Trumpin tili murrettiin­

2.3. 11:31

The Interceptin selvityksessä on käynyt ilmi, että murrettu tili ei ollut Trumpin henkilökohtainen, vaan hänelle varattu. Voit lukea lisää täältä:

Totuus Trumpin murretusta tilistä: Ei käytössä, sähköpostiosoite kuuluu toiselle

Gab-niminen sosiaalisen median palvelu on joutunut tietomurron kohteeksi. Ars Technican ja Wiredin mukaan vihapuheen ja äärioikeiston tyyssijaksi väitetystä palvelusta päätyi murtajalle 70 gigatavua tietoja. Distributed Denial of Secrets -niminen ryhmä sanoo saaneensa haltuunsa periaatteessa kaiken Gabin sisällön yksityisviesteineen ja käyttäjätietoineen eräältä hakkerilta, joka käytti hyväksi Gabin haavoittuvuutta.

Distributed Denial of Secrets on aiemmin uutisissa olleen WikiLeaksin tapainen ryhmä, joka väittää olevansa voittoa tavoittelematon ja pyrkivänsä edistämään tiedon vapaata kulkua julkisen edun nimissä.

Mukana on esimerkiksi 70 000 selväkielistä viestiä yli 19 000 keskustelusta ja yli 15 000 käyttäjältä. Valokuvia tai videoita ei ole mukana, mutta suojattuja salasanoja kylläkin.

Gabin perustaja Andrew Torba vahvisti palvelussa kirjoittamassaan viestissä, että myös entinen presidentti Donald Trump on murrettujen joukossa.

– Tilini ja Trumpin tili murrettiin tietenkin juuri Trumpin ollessa astumassa lavalle puhumaan. Koko yritys tekee täysillä töitä tapahtuneen selvittämiseksi ja ongelman jäljittämiseksi ja paikkaamiseksi, Torba viittasi Trumpin puheeseen Floridassa sunnuntaina.

Kyseessä on toinen äärioikeiston suosiman some-palvelun murto lyhyen ajan sisällä. Aiemmin Parler-niminen palvelu menetti runsaasti käyttäjätietojaan hakkerille, joka laittoi ne laajasti jakeluun.

Distributed Denial of Secrets ei aio julkistaa tietoja laajasti, koska he sanovat haluavansa suojella Gabin käyttäjien yksityisyyttä. Sen sijaan tietoja luovutetaan valituille journalisteille ja tutkijoille. Ryhmä katsoo, että tämä läpileikkaus Gabiin voi olla arvokas tietovaranto taltioitaessa vuoden 2021 alun ääritoimintaa ja ”yritettyä vallankaappausta”. Tällä ryhmä tarkoittaa Trumpin kannattajien hyökkäystä Yhdysvaltain kongressia vastaan tammikuussa.

Juttua päivitetty 4.3. klo 12.41 tiedolla sähköpostiosoitteen oikeasta omistajasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?