Yhdysvallat vaatii kolmea pohjoiskorealaista hakkeria oikeuteen: ”Rikosten määrä on ällistyttävä” - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Yhdysvallat vaatii kolmea pohjoiskorealaista hakkeria oikeuteen: ”Rikosten määrä on ällistyttävä”

Yhdysvallat syyttää kolmea pohjoiskorealaista miestä muun muassa pankkiryöstöistä, elokuvayhtiö Sonyn murrosta sekä WannaCry-haittaohjelmasta.

26.2. 16:00

Yhdysvaltojen oikeusministeriö syyttää kolmea pohjoiskorealaista hakkeria suunnitelmasta varastaa noin 1,3 miljardia dollaria yrityksiltä. Syytekirjelmässä luetellaan myös paljon muita rikoksia, kuten pankkiryöstöjä sekä virtuaalivaluuttavarkauksia.

– Pohjois-Korean hakkereiden rikollisen toiminnan koko oli laajamittaista ja pitkäkestoista, ja heidän tekemiensä rikosten määrä ällistyttävä, toteaa oikeuden asianajaja Tracy L. Wilkinson oikeusministeriön tiedotteessa.

Syytetyt kuuluvat ilmeisesti Pohjois-Korean armeijan tiedusteluyksikköön, ja heidän epäillään keränneen toiminnallaan rahaa maan diktatuurille.

Miesten epäillään olleen kehittämässä laajalle levinnyttä WannaCry 2.0 -kiristysohjelmaa. Yhdysvallat on syyttänyt Pohjois-Koreaa kiristysohjelmasta jo aiemmin, mutta on tällä kertaa myös nimennyt epäillyt tekijät.

Lue lisää: Yhdysvallat: Pohjois-Korea vastuussa massiivisesta, miljardeja maksaneesta verkkohyökkäyksestä

WannaCry saastutti satojatuhansia tietokoneita ja pysäytti toimintoja pankeissa, sairaaloissa ja yrityksissä ympäri maailman.

Miesten väitetään käyttäneen myös useita huijauksiin tarkoitettuja virtuaalivaluuttasovelluksia.

Miesten epäillään olleen mukana esimerkiksi elokuvayhtiö Sonyn ja elokuvateatteriyhtiö AMC:n tietomurrossa vuonna 2014. Iskun tulkittiin olevan kosto The Interview -elokuvasta, jonka juoneen kuului johtajan Kim Jong-unin murha.

Lisäksi miesten epäillään vieneen rahoja useilta pankeilta hakkeroimalla pankkien verkkoyhteyksiä ja tekemällä valheellisia rahansiirtoja pankkien SWIFT-järjestelmän kautta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?