Vastaamon tiedot palasivat pimeään verkkoon – anonyymipalvelussa kymmenien megatavujen paketti - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Vastaamon tiedot palasivat pimeään verkkoon – anonyymipalvelussa kymmenien megatavujen paketti

Tiedosto on tarjolla anonyymissä tiedostonjakopalvelussa.

27.1. 10:05 | Päivitetty 27.1. 10:57

Psykoterapiakeskus Vastaamon potilastiedot ovat palanneet Tor-verkkoon. Viime yönä ainakin yhdellä pimeän verkon keskustelupalstalla on julkaistu linkki potilaskertomuksia sisältävään tiedostoon.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle, jonka mukaan linkki on julkaistu toisellakin foorumilla.

Tiedoston julkaisijasta ei ole tietoa.

IS Digitoday löysi tiedostoon johtavan linkin Tor -keskustelupalstalta. Siellä oleva linkki johtaa ”tavallisessa internetissä” sijaitsevaan tiedostonjakopalveluun. Kuka tahansa linkin tietävä voi ladata tiedoston itselleen.

IS:n saaman tiedon mukaan tiedosto sisältää Vastaamon potilaskertomuksia.

Tiedoston koko on 76,61 megatavua, eli kyseessä ei ole kiristäjän aiemmin Vastaamo.tar-nimellä jakelema paketti.

Kiristäjä jakeli lokakuussa Tor-sivullaan muutaman tunnin ajan 10 gigatavun suuruista pakettia, jossa oli muutakin kuin Vastaamon potilasrekisteri. Paketti sisälsi muun muassa ohjelmakoodia. Kiristäjä jakoi tiedoston mitä ilmeisimmin vahingossa.

Tähän asti Vastaamon tietoja ei juuri ole tullut pimeässä verkossa vastaan. Myöskään asiakkaiden henkilötietoja ei ole käytetty laajasti väärin.

Tietoturvayhtiö F-Secure selvitti marraskuussa, miten laajasti pimeän verkon käyttäjät olivat ehtineet ladata potilasrekisteriä. Yhtiön tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen pyysi verkon käyttäjiltä kopioita heidän kokonaan tai osittain lataamastaan tiedostosta selvittääkseen, kuinka laajasti tiedosto oli levinnyt.

Yhdelläkään Hyppöseen yhteyttä ottaneella käyttäjällä ei ollut täydellistä kopiota tiedostosta. Siitä ei myöskään tiettävästi ole havaintoja pimeässä verkossa.

Viranomaisten mahdollisuudet vaikuttaa tor-verkossa olevien linkkien jakelemiseen ovat hyvin rajalliset. Sen sijaan ”tavallisen internetin” puolella oleville tiedostonjakopalveluille voi esittää poistopyyntöjä. Osa niistä vastaa pyyntöihin heikommin kuin toiset.

Uutista on päivitetty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?