Huijarit iskivät Anne-Marin nettikaupan asiakkaisiin – Instagram ja Facebook eivät tee mitään

Väärät käyttäjätilit onnistuivat erehdyttämään ainakin yhden Ihanaiset-verkkokaupan asiakkaan.

Instagramin valeprofiileilla lähestyttiin Ihanaiset.fi-nettikaupan asiakkaita.

23.1.2021 7:00

Suomalainen ja Muumi-tuotteisiin erikoistunut Ihanaiset.fi-verkkokauppa kertoo Instagram-huijauksesta, joka toteutettiin sen nimissä tällä viikolla. Huijarit iskivät kaupan järjestämiin aitoihin kisoihin tekemällä valeprofiileja kaupan nimissä.

– Kisoihimme osallistuu tuhansia ihmisiä, ja nyt ilmestyi huijaustilejä, jotka kopioivat profiilien sisällöt ja alkoivat lähettää kisaan osallistujille viestejä voitosta, joka pitää luottokortilla varmistaa. Joitain seuraajia on mennyt lankaan, Ihanaiset.fi:n perustaja Anne-Mari Mikama kertoo.

Huijausviesteissä käytettiin paikoin kömpelöä suomea, mikä viittaa ulkomaisiin tekijöihin. Huijauksen nopea leviäminen viittaa automatisoituun hyökkäykseen, jossa mahdollisesti käytettiin bottia, siis eräänlaista tietokoneohjelmaa, kisaan osallistuneiden tavoittamiseksi. Huijarit ryhtyivät hetkessä satojen osallistujien Instagram-seuraajiksi ja lähettivät kaikille väärän viestin voitosta.

Huijausviestien kieli on usein melko hyvää, mutta silti paikoin oudohkoa.

Joissakin tapauksissa huijarit myös vastasivat käsin osallistujien kysymyksiin vakuuttaen, ettei kyseessä ole huijaus ja hoputtaen palkinnon lunastamiseen.

Huijaus linkitti verkkosivulle, johon oli kopioitu sisältöä Ihanaisten Instagram-tililtä. Sivu ei kielensä puolesta ollut järin uskottava.

Mikamalla on tiedossa yksi varmistettu tapaus, jossa asiakas uskoi huijarien ohjetta rekisteröityä verkkosivulla voittajaksi pankkitietojaan vastaan. Menetetty summa ei ole tiedossa.

Huijauksessa käytettiin hyväksi Googlen blogipalveluun perustettuja sivuja.

Huijausta on tavattu myös ainakin HuiGee-vaatemerkin nimissä. Lisäksi viestejä on nähty Instagramin omistavan Facebookin puolella.

Toinen verkkokauppa Lankahelvetti on varoittanut asiakkaitaan samanlaisesta huijauksesta, jossa käytetään aidosta profiilista varastettuja kuvia valeprofiilien luomiseksi.

Seuraajia lähti, kilpailut seis

Huijausaalto näyttää nyt Ihanaisten osalta laantuneen kilpailun päätyttyä, mutta kaupan Ihanaiset.fi-tili ehdittiin kopioida kolmesti muuttaen hieman nimeä. Niiden nimet olivat ihanaisett.fi, ihanaiset_fi ja Ihanaiset._fi. Kauppa on raportoinut väärät tilit, mutta Instagram ei ole poistanut niitä.

– Siellä ne ovat. Instagram ei tee mitään, Mikama harmittelee.

Tapaus on saanut Anne-Mari Mikaman varovaiseksi uusien kisojen suhteen.

Instagram ei ole vastannut ilmoituksiin. Facebook sen sijaan antoi Ihanaisille lopulta mahdollisesti automaattisen vastauksen, jonka mukaan ilmiannettu HuiGeen nimissä tehty profiili ei riko yhteisönormeja.

Huijauksissa käytettiin hyväksi Googlen Blogger-blogipalveluun luotuja sivuja. Mikama kiittää Googlea niiden nopeasta poistamisesta ilmoitusten jälkeen.

Tilanne on saanut kuuden hengen voimin työskentelevän Ihanaisten kaupan miettimään, kannattaako kisoja enää järjestää sosiaalisessa mediassa.

– Oltiin sitä mieltä, että pidetään nyt ainakin taukoa näiden kilpailujen suhteen. Ei oikein uskalla.

Kauppa menetti hyökkäyksen seurauksena jonkin verran seuraajia Instagramissa, kun ihmiset pelästyivät.

– Totta kai harmittaa. Jos nyt laittaisin kilpailun, niin olisin varmaan 24/7 koko kisan ajan kyttäämässä, että onko siellä taas joku häiriötekijä.

Huijarien tietoja kalastellut verkkosivu ei ole enää toiminnassa. Voi olla, että huijarit sammuttivat sen itse, tai vaihtoivat sivun toimimaan toisessa osoitteessa.

Ihanaiset.fi ei pyydä asiakkaitaan rekisteröitymään mihinkään voiton lunastamiseksi. Asiakkaalta tarvitaan vain osoite paketin lähettämistä varten.

Lankahelvetti varoitti samanlaisesta nimissään tehtävästä huijauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?