Check Point yritti ostaa koronarokotteen pimeästä verkosta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Koronarokotteesta pyydettiin pimeässä internetissä 617 € – näin kävi ostajalle

Rokotetta ei koskaan tullut tietoturvaajalle, joka teki oston kokeilumielessä.

Aidot koronarokotteet, kuten kiinalainen Sinovac, ovat innostaneet huijareita.­

15.1. 7:00

Koronarokotekauppa pimeässä verkossa on saanut vauhtia sen jälkeen, kun virallisten rokotteiden jakelu on alkanut eri puolilla maailmaa. Tietoturvayhtiö Check Point tarttui yhteen tällaiseen ilmoitukseen.

Yhtiön blogin mukaan Telegram-pikaviestimen kautta toimiva kauppias tarjosi kiinalaiseksi väitettyä rokoteannosta 750 dollarin eli 617 euron hintaan. Maksu tehtiin bitcoin-virtuaalirahalla.

Oston jälkeen kului muutama päivä ilman vastausta. Sitten kauppias sanoi lähettäneensä rokotteen tietoturvayhtiön antamaan osoitteeseen. Muutama päivä myöhemmin kauppiaan tili katosi, eikä Check Point ole vieläkään saanut rokotettaan.

– Tämä on vain yksi esimerkki, mutta voitte varmaan vetää omat johtopäätöksenne siitä, miten luotettavia pimeän verkon kaupat todennäköisesti ovat, tietoturvayhtiö kirjoittaa.

Pimeä verkko nettisivuja, jotka ovat yleensä näkymättömiä tavalliselle käyttäjälle. Sivut sijaitsevat tyypillisesti salatussa verkossa, joista yksi esimerkki on Tor-verkko.

Check Pointin mukaan rokotteiden pimeä kauppa on nyt räjähtänyt. Mainoksia on yli 400 prosenttia joulukuun alkua enemmän. Yhtiö löysi yhdellä pimeän verkon haulla yli 340 mainosta. Ne jakautuivat kaikkiaan 34 tulossivulle. Joulukuussa samankaltaisella haulla tulossivuja oli 8.

Myös rokotteiden hinnat nousseet raketin lailla. Viimeksi koronarokotteiden keskiarvohinta pimeässä verkossa oli 250 dollaria eli 206 euroa. Nyt kauppiaat ovat tuplanneet tai jopa nelinkertaistaneet hintansa vaatien 500 (412 euroa) tai jopa 1000 dollaria (823 euroa) määrittelemättömältä annokselta.

Check Point uskoo syyn löytyvän kysynnästä. Kaikki eivät ole halukkaita odottamaan kuukausia saadakseen hallituksen toimittaman rokotteen ja ottavat siksi mieluummin riskin pimeässä verkossa.

Toiminnassa on moraalinen ongelma myös ostajan kannalta. Jos rahat menivät huijarille, ostaja tulee tukeneeksi rikollista toimintaa. Jos ostaja todella saa aidon rokotteen, hän saattaa myös rohkaista rikollisia varastamaan niitä myyntiin enemmän. Silloin joku koronan vaaravyöhykkeessä oleva saattaa jäädä ilman kovasti tarvitsemaansa suojaa.

Aitojen koronarokotteiden varastaminen on uhka, jonka esimerkiksi Interpol ottaa vakavasti.

Osa rokotteista vaatii lisäksi katkeamatonta kylmäketjua. On varsin epätodennäköistä, että pimeän rokotteen ostajan hankinta tällaista pitkin toimitettaisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?