Check Point arvioi kyberhyökkäysten sairaaloita vastaan kasvaneen voimakkaasti - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Koronaepidemian hirvittävä oheisilmiö – kyberiskut sairaaloihin räjähtivät

Terveydenhuollon organisaatioihin kohdistuvat verkkohyökkäykset lisääntyivät voimakkaasti.

Verkkorikolliset toivovat sairaaloihin kohdistuvien kyberiskujen tuovan nyt nopeaa rahaa.­

5.1. 14:18

Kyberhyökkäykset terveydenhuoltoa vastaan ovat kasvussa maailmalla, etenkin Euroopassa, tietoturvayhtiö Check Point arvioi. Sen mukaan hyökkäykset lisääntyivät maailmalla 45 prosenttia ja Euroopassa 67 prosenttia viimeisten kahden kuukauden aikana.

Check Pointin mukaan sairaalat ovat kyberrikollisille houkuttelevia hyökkäyskohteita, koska koronapandemian ja -rokotteiden paineessa ne ovat tavallista auliimpia suostumaan kiristysvaatimuksiin.

Terveydenhuolto on nyt maailmanlaajuisesti pahiten hyökkäysten kohteena toimiala kyberrikollisten keskuudessa. Keskimääräinen viikoittaisten hyökkäysten määrä terveydenhuoltoa vastaan kasvoi marraskuussa 626 tapaukseen organisaatiota kohden.

Keski-Euroopassa nähtiin jopa 145 prosentin kasvu hyökkäyksissä. Yksittäisistä maista Kanada koki suurimman lisäyksen, 220 prosenttia. Joskus kovia kasvuprosentteja selittää alhainen lähtötilanne. On epäselvää, missä määrin se voi vaikuttaa tietoturvayhtiön lukuihin.

Hyökkäykset eivät ole pelkkää kiristystä. Lisäksi on nähty bottiverkkoja (saastutettujen laitteiden armeijoita), haittaohjelmien syöttämistä ja hajautettuja palvelunestohyökkäyksiä. Kiristys on kuitenkin kasvanut eniten, ja kiristysohjelmista yleisimmät olivat Ryuk ja Sodinokibi.

– Globaalia terveydenhuoltoalaa vastaan tehtyjen kyberhyökkäysten määrä on yksinkertaisesti karkaamassa hallinnasta, johtaja Omer Dembinsky Check Pointista varoittaa.

Syynä hänen mukaansa on se, että iskut sairaaloihin tarkoittavat nopeaa rahaa.

– Sairaalat ovat täysin koronaviruspotilaiden lisääntymisen ja viimeaikaisten rokoteohjelmien armoilla. Mikä tahansa keskeytys sairaalan toimintoihin olisi katastrofaalinen, Dembinsky purkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?