Nämä oireet Android-puheimessa ovat paha enne – laitteessa voi olla haittaohjelma - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Nämä oireet Android-puheimessa ovat paha enne – laitteessa voi olla haittaohjelma

Jos useampi näistä oireista toteutuu puhelimessasi, on aika varautua pahimpaan.

27.12.2020 7:00

Haittaohjelmat uhkaavat Android-käyttäjiä jopa virallisessa Google Play -latauskaupassa. Niiden aiheuttamat vahingot voivat näkyä esimerkiksi puhelinlaskussa, mutta haittaohjelman voi usein tunnistaa jo ennen sitä tarkkailemalla puhelimen käytöstä.

Mainoksia, mainoksia

Tyypillinen haittaohjelman merkki ovat pyytämättömät ja toistuvasti ruutuun ilmestyvät mainokset. Tällä tavalla toimi esimerkiksi joukko haitallisia sovelluksia, joita levitetään ajottain jopa Google Playssa.

Hidastelua ja kuumenemista

Haittaohjelma voi hidastaa puhelinta ja myös kuluttaa voimakkaasti sen akkua. Ohjelman pyörittämät prosessit, kuten virtuaalivaluutan louhinta, on puhelimelle raskas taakka, joka voi olla hyvinkin näkyvää käyttäjälle. Tästä voi kertoa myös puhelimen yllättävä kuumeneminen.

Hidastelu tai akun kuluminen ei sinänsä automaattisesti tarkoita, että puhelin on saastunut haittaohjelmasta. Nämä oireet voivat yleistyä yksinkertaisesti puhelimen vanhetessa tai tallennustilan hiipuessa.

Lupaa luvan perään

Haitallinen sovellus voi esittää puhelimen käyttäjälle lupapyyntöjä, jotka hyväksymällä sovellus saa pahantekoon tarvitsemansa oikeudet. Ongelma käyttäjän kannalta on, että epäilyttäviinkin lupapyyntöihin on usein viaton selitys, joten haitallisen pyynnön tunnistaminen niiden joukosta voi olla vaikeaa.

Tarkka käyttäjä pelaa varman päälle ja ei anna oikeuksia sovelluksille, joista hän ei ole täysin varma. Jos sovellus osoittautuu kunnolliseksi ja ei toimi ilman evättyjä oikeuksia, ne voi myöntää jälkikäteen.

Kurkkaa viesteihin

Monet haittaohjelmat lähettävät viestejä ja tekevät soittoja tuntemattomiin numeroihin. Jos viestihistoriasi tai puhelinlokisi paljastaa outoja yhteydenottoja, puhelimesi voi hyvinkin olla saastunut. Myöhemmin tästä voi kertoa myös yllättävän iso puhelinlasku.

Mikä tämä sovellus on?

Haittaohjelman voi tunnistaa myös katsomalla puhelimen kotinäyttöä tai selaamalla sovellusvalikkoa asetusten kautta. Onko joukossa sovelluksia, joista et ole kuullutkaan? Ole kuitenkin tarkkana mitä poistat. Monessa puhelimessa on valmiiksi asennettuna sovelluksia, joita omistaja ei ole välttämättä koskaan käyttänyt. Joskus tällaisen esiasennetun sovelluksen poistaminen voi aiheuttaa ongelmia.

Mitä virustutka sanoo?

Monella puhelimen käyttäjällä ei edelleenkään ole virustutkaa käytössään. Kuten muidenkin sovellusten kohdalla, myös virustutkan valinnassa kannattaa olla tarkkana. Kunnollinen tutka voi torjua tartunnan tai puhdistaa saastuneen puhelimen.

Pidä kuitenkin mielessä, että jotkut haittaohjelmat osaavat piiloutua virustutkilta tai estää niiden toimintaa. Jos siis tutka sanoo kaiken olevan kunnossa, mutta muita edellä mainittuja oireita ilmenee, ei haittaohjelman mahdollisuutta pidä sulkea pois.

Mitä tehdä?

Digital Trends antaa vinkkejä haittaohjelmasta kärsivän puhelimen pelastamiseen. Puhelin kannattaa ensimmäiseksi sulkea, jotta uhri saa aikaa miettiä seuraavia askelia. Sen jälkeen puhelin kannattaa käynnistää vikasietotilassa (tarkka tapa voi vaihdella laitteesta toiseen), ja epäilyttävät sovellukset tulee poistaa. Asenna viimeistään nyt virustutka.

Tehdasasetusten palautus voi poistaa haittaohjelman, mutta se ei kaikissa tapauksissa toimi. Se myös hävittää puhelimen tiedot, joten niistä on syytä olla varmuuskopiot olemassa.

Artikkeli on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 10.8.2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?